Na novinarski konferenci po včerajšnjem delovnem posvetu o stanju in ukrepih za zajezitev epidemije Covid-19 ter ohranitev gospodarskih potencialov države sta sodelovala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za zdravje Janez Poklukar.
Vlada je išče rešitve za trenutne izzive, ki so pred nami. V ospredju so tri trenutno najbolj aktualna vprašanja: kako zagotoviti nemotene delovne razmere in procese v situaciji širjenja novih okužb, porast cen energentov in o investicijah, ki bi gospodarstvo obdržale v dobri formi.

 

GZS in OZS sta se zavezali k optimizaciji predloga sheme pomoči, ki jo je pripravila GZS oktobra lani. Na posvetu se je potrdilo, da podobno kot v drugih državah EU, vsi domači deležniki želijo sodelovati pri oblikovanju praktičnih rešitev, ki bi omogočale gospodarstvu prebroditi trenutno nastalo situacijo na področju energentov brez zaustavljanja proizvodnje.

Predsednik GZS Tibor Šimonka je ob tem izrazil zadovoljstvo, da se vlada zaveda nujnosti zagotovitve nemotenih delovnih procesov v podjetjih ob porastu okužb. Zaradi številnih karanten je gospodarstvo zaskrbljeno, saj obstaja po eni strani bojazen, da bi zaradi naraščanja števila okuženih oseb in tistih v karanteni bila primorala omejiti svoje poslovne procesi, po drugi pa, da bi vlada ponovno z ukrepi dodatno omejila delovanje države. Za gospodarstvo to po besedah Šimonke ni sprejemljivo. Zahteva čim bolj nemoteno poslovanje, saj je to v danih razmerah že tako oteženo. Zato, kot poudarja predsednik GZS, “želimo tudi z naše strani prispevati k temu, da bi dosegli čim višjo precepljenost v državi. Če bo treba sprejemati kakšne dodatne ukrepe, bomo vedno podprli to, kar bo zagovarjala stroka.”

M. Z.