Za Roberta Goloba so upokojenci očitno drugorazredni državljani

Pred stavbo državnega zbora poteka protest ljudske iniciative Glas upokojencev, ki od vlade zahteva zvišanje pokojnin in druge ukrepe, ki bi upokojencem izboljšali jesen življenja. Shod se je začel ob 15. uri, a so tokrat upokojencem hrbet obrnili celo tisti, ki uradno branijo njihove interese.

(foto: fb)

Na protestni shod so bili vabljeni tudi predsednik vlade Robert Golob, predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik, poslanci in predstavniki sorodnih ljudskih iniciativ, ki so v preteklosti javno zagovarjali interese upokojencev. Tokrat so udeležbo zavrnili, kar po pričakovanju mnogih ne preseneča.

Na protestu zahtevajo, da se nemudoma povečajo vse pokojnine, nižje od 1.000€ za 20%, tiste med 1.000 in 1.500€ pa za 15%. Najnižja pokojnina (kmečka, invalidska) mora po mnenju iniciative znašati 750€ in biti usklajena z inflacijo vsaj vsake dva meseca. Prav tako zahtevajo, da je povprečna neto pokojnina vsaj 75 odstotkov povprečne slovenske plače.

Zahtevajo tudi povišanje odstotka za odmero pokojnine z 57,25 odstotka povprečne plače za dobo 24 let na 68% povprečne plače za dobo 20 let. V Ustavo RS naj se vpiše 13. pokojnina kot upokojenska pravica in obvezni letni dodatek kot pravica v višini ene pokojnine. Protestniki zahtevajo takojšnjo ureditev dostopa do osebnih zdravnikov, obvezno dodatno zdravstveno zavarovanje pa naj prevzame država, če je njihova pokojnina manj kot 1.000€.

Obvezni RTV prispevek naj upokojencem krije država, mladim pa omogoča zaposlitev in pridobitev stanovanja, da bodo lahko opora staršem. Ob vsem tem zahtevajo tudi povrnitev dostojanstva in spoštovanja do starejših.

M.Z.