Hude obtožbe zoper Slovenijo, ki naj bi goljufala na področju “izvoza” delovne sile (predvsem v gradbeništvu)!

Vir:Pixabay

Vzpostavljen model napotitev delavcev na začasno delo v EU iz Slovenije naj bi bil “pravo leglo” zaslužkarstva zaradi goljufanja in izkoriščanja napotenih delavcev. Slednje je opozorila Evropska zveza gradbenih in lesnih delavcev, ki potrjuje, da naj bi Slovenija v zadnji letih v tujino napotila za 600 % več delavcev. Predvsem v gradbeništvo.

V zadnjih nekaj letih za 600 % več napotitev “slovenskih” delavcev v tujino

Evropska zveza gradbenih in lesnih delavcev razpolaga z analizo napotenih delavcev med letoma 2010 in 2016. Aktivnost napotitev naj bi se povečala za slabih 600 %. Samo v letu 2017 naj bi Slovenija izdala kar 190.976 obrazcev za napotitev delavcev na začasno delo v EU (od tega 50% gradbincev). Kako je to mogoče? Samo z goljufivim poslovnim modelom, je sklenil Dietmar Schäfers, predsednik Evropske zveze gradbenih in lesnih delavcev, ki se uvažajo (in nato izvažajo) v Slovenijo iz Zahodnega Balkana, je zapisal spletni portal cekin.si.

Goljufiv poslovni zaslužkarski model, ki izkorišča napotene delavce

Kot kaže, je Slovenija “prilagodila”  nacionalno zakonodajo tako, da so podjetja, ki delavce napotijo na začasno delo v tujino, deležna znatnih olajšav pri plačilu prispevkov za socialno varnost. Če je tako, pa je to popolnoma v nasprotju z EU direktivo, ki ureja to področje. V kolikor se bo izkazalo, da Slovenija krši pravila notranjega trga, bo spet pristala na “klopi” koruptivnih in sedaj še goljufivih držav.

Uredništvo