Tradicionalno izdelovanje glinene keramike ne bo šlo v pozabo

V Filovcih so v okviru Dneva evropske kulturne dediščine v sklopu akcije Odprta vrata dediščine v Občini Moravske Toplice in ob pomoči TIC Moravske Toplice pripravili Dan odprtih vrat s prikazom izdelovanja lončenih izdelkov na tradicionalen način.

Obiskovalci so si lahko ogledali izdelavo lončenih posod na lončarskem vretenu, ponudbo lončarskih izdelkov in ogled starih kritih cimpranih hiš, ki so pokrite z rženo slamo. Mladi lončar Grega Bojnec, ki je pred leti od očeta Alojza prevzel vodenje znane filovske lončarske delavnice, je predstavil delček lončarske zgodovine filovskih lončarjev in muzej lončarstva v cimprani hiši ter v živo demonstriral izdelavo glinenih posod. Prisotni so si njegovo spretnost z zanimanjem  ogledali, nekateri so se v oblikovanju posod iz gline na vretenu tudi preizkusili.

V sklopu muzeja na prostem je lično urejena prodajalna, v kateri obiskovalci lahko kupijo namizno keramiko, krožnike, sklede, skodelice, pekače za peko in podobno. V Filovcih se je do danes ohranila tudi stara lončarska zidana kopasta peč za žganje črne keramike, ki jo  dvakrat letno še prižgejo in na star slikovit način prikažejo žganje črne keramike.

M.Z.