Janez Janša dobil zaupanje delegatov za še en štiri letni mandat, delegati sprejeli še pet programskih resolucij

Gradimo Slovenijo

V Slovenskih Konjicah je včeraj potekal 12. Kongres Slovenske demokratske stranke. Na volilnem kongresu so bili izvoljeni člani Izvršilnega in Nadzornega odbora stranke za naslednja štiri leta, ter predsednik stranke.

Na kongresu, ki je potekal pod sloganom »Gradimo Slovenijo« #zate, je bilo predstavljeno in potrjeno 5 resolucij.

Začetek kongresa so preko video povezave podprli številni visoki državniki iz tujine, kot avstrijski kancler Sebastian Kurz, premier Češke, Andrej Babiš, madžarski predsednik vladeViktor Orban, premier HrvaškeAndrej Plenković, predsednik poljske vlade Mateusz Morawiecki, vodja poslanske skupine EPPManfred Weber in drugi. 

Image

“Mi ne sovražimo nikogar, nikogar ne izključujemo. Sposobni smo sodelovati tudi z drugače mislečimi, kadar gre za skupno dobro. Mi o tem ne govorimo, ampak to delamo”, tako Janša v svojem nagovoru o sodelovanju.

 

 

Sicer pa je kongres potrjeval pet programskih resolucij. Nosilno, »Gradimo Slovenijo«, ki utrjuje vrednote Slovenske demokratske stranke, izpostavlja dolžnosti odgovorne politike in utrjuje zaupanje v EU in njene institucije. Dotika se evropskih izzivov, izpostavlja potrebe po lastnih okoljskih prioritetah, ter aktivnosti za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov. Kot pomemben cilj si zastavlja odpravljanje revščine, zagotavljanje enakih izhodiščnih možnosti, ter ustvarjanje pogojev za vzpostavitev visokotehnološke in digitalne razvite družbe. Prav tako se dotika pomembnosti enakovrednosti spolov, ter skrbi za starejše.

Image

Resolucija »Za obrambo ustavnih temeljev slovenske države« izpostavlja nevarnosti, ki pretijo slovenskemu ustavnemu redu, ter demokraciji. Ugotavlja, da nasprotniki demokracije napadajo Slovensko demokratsko stranko ter njenega predsednika. Cilj napadov ni zgolj omejitev stranke SDS, kot dejavnika modernizacije, temveč uvedbe nove (stare) družbene ureditve, utemeljene na marksizmu-leninizmu-kardeljizmu!

Image

Resolucija »Oda mladosti« izpostavlja probleme mladih. Pretekle leve vlade so mlade sistematično zapostavljale, zato je prehod mladih v odraslost otežen. Resolucija je poiskala rešitve na področju nakupa prvih nepremičnin, štipendiranja, plačanih obveznih praks, izgradnje novih študentskih domov, povečane regionalizacije, zaradi katere mladi ne bi bili prisiljeni v selitev od doma. V skladu s podporo razvoju podeželja, uvaja tudi subvencije tudi za nakup izbranih živil v trgovinah in ekoloških kmetijah.

Image

Resolucija »Ženska sem, vem, znam, zmorem« prepoznava potrebo po prizadevanju za enake možnosti med spoloma ter usmerja napore v zagotavljanje enakih možnosti za dekleta in ženske pri izobraževanju, dostopanju do trga dela, kariere in pri ustvarjanju družine. Med drugim predlaga ukrepe kot so promocija žensk v podjetništvu, povečanje sredstev za gradnjo novih vrtcev, ter uvedbo fleksibilnega delovnega urnika za ženske z otroki.

Image

Resolucija »Za boljši jutri vseh generacij gradimo konkurenčno digitalno družbo« naslavlja potrebe starejših. Resolucija ugotavlja, da je Slovenija starajoča družba, kar zahteva veliko mero medgeneracijske solidarnosti, ki mora temeljiti na pravičnosti in poštenosti. Ob tem zavrača tezo, da je digitalizacija proces, ki zadeva zgolj mlade. Ravno nasprotno, digitalizacija je eden izmed procesov, v katerih morajo starejši aktivno sodelovati. Resolucija med drugim predlaga ukrepe kot je razbremenitev pokojninsko blagajne vseh bremen, ki niso posledica v času aktivne zaposlitve vplačanih prispevkov, uvedba demografskega sklada, ter zagotovitev možnosti oskrbe vsem starejšim, tudi z uvedbo konkurenčnosti na trgu dolgotrajne oskrbe.

Sicer pa se je program kongresa začel s slovensko himno Zdravljica v izvedbi MPZ Zreče, program je povezovala poslanka DZ Eva Irgl, delegati so se spomnili tudi preminulih članov, se spomnili prelomnih dogodkov slovenske osamosvojitve ter uživali v izjemnih glasovih vokalnega terceta M.J.A.V.

Vir: SDS

Uredništvo