Janez Janša spomnil, kdo je združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom poimenoval za državni praznik!

Foto:fb

Bliža se praznik, dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. Letos bo ta še posebej svečan, saj bomo zabeležili 100. obletnico. Toda, kot državni praznik je uzakonjen šele leta 2006, zato v času, ko se mnogi želijo zapisati v zgodovino, kateri včasih niso bili naklonjeni Janša, predsednik SDS sporoča:

“Naša vlada v mandatu 2004-2008 je bila tista, ki je združitev prekmurskih Slovencev z matičnim narodom poimenovala državni praznik. V času levih vlad se na to niso spomnili, sedaj pa se prepirajo, kdo bo govornik na proslavi.”

Spomnimo, da je leta 1919 v Beltincih potekalo množično ljudsko zborovanje ob prevzemu oblasti s strani civilnega upravitelja Prekmurja. To leto se je zgodil prelomni, zgodovinski trenutek, saj so prekmurski Slovenci po 900 letih znova postali del matičnega naroda. To se je zgodilo po koncu prve svetovne vojne (do takrat se je prekmurski narod razvijal ločeno od preostalega dela Slovencev), ko je jugoslovanska vojska tudi na tem delu ozemlja prevzela oblast. 17.8. pa jo je prepustila civilni oblasti. Od leta 2006, ko je vlado vodil premier Janez Janša, pa 17. avgust praznujemo kot državni praznik.

Uredništvo