Francija je s pričetkom novega leta za obdobje šestih mesecev od Slovenije prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije. Predsedovanje se med državami članicami menja na šest mesecev, države članice pa sodelujejo v triu predsedstev. Slovenija je bila del tria z Nemčijo in Portugalsko. Del sedanjega tria so Francija, Češka in Švedska.

Slovenija je ob zaključku predsedovanja za dobro opravljeno delo prejela številne pohvale iz tujine. Pohvale in zahvale so prispevali vodja poslanske skupine Evropske ljudske stranke v evropskem parlamentu Manfred Weber, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, visoki predstavnik za zunanjo in varnostno politiko EU Joseph Borrell in francoski predsednik Emmanuel Macron.

Macron je v sporočilu ob prevzemu predsedovanja Evropo pozval k skupnemu odzivu na izzive sedanjosti. Med te spadajo zdravstvena in ekonomska kriza, klimatske spremembe in vzpon agresivnih svetovnih sil.

V zadnjih letih se je veliko prebivalcev EU pritoževalo nad tem, da EU na teh področjih ni dovolj aktivna. V zadnjih štirih letih je EU zato poskušala izoblikovati skupno politiko na področjih ekonomije, ekologije in obrambe. Ta področja bodo tudi glavni cilji francoskega predsedovanja, na katerega se je Francija pripravljala vse od leta 2017.

Med francoskim predsedovanjem bodo v Franciji potekale predsedniške volitve, na katerih se bo predsednik Macron soočil z več izzivalci. Kljub temu pa strokovnjaki ocenjujejo, da to na predsedovanje ne bo imelo prevelikega vpliva, saj je francoska diplomacija zelo aktivna in bo svoje delo po pričakovanjih opravila odlično.

C. U.