Jasne in trdne meje pri vzgoji otroka

Samozavesten, pošten, ne sebičen, prijazen otrok z dobro samopodobo…Le kateri od staršev si ne bi želel, da bo tudi njegov otrok takšen. Bo dovolj, da ga boste imeli “neskončno” radi? Bo izkazovanje vaše ljubezni dovolj, da bo, ko bo odrasel zdrav, srečen, uspešen in bo osrečeval svoje bližnje?

 

Da vam bo uspelo, že navsezgodaj poskrbite, da bo okolje, v katerem otrok odrašča “trdno in stabilno”. Postavljajte mu meje oz. pravila, ki pa naj enako veljajo vedno in povsod. Vsak konflikt, ki bo nastal ob “trčenju” v te postavljene meje, pa je le način, s pomočjo katerega boste otroka gradili v odgovorno odraščajočo osebo (le to vedno počnite mirno). Zaupanje in samozavest mu bosta popotnica, s katerima bo samostojno poskrbel za vse, kar bo v prihodnosti potreboval.

Pri postavljenih mejah bodite čim bolj dosledni, saj bo otrok kmalu dojel, da “se ne pustite” in se bo z “NE” sprijaznil. Postajal bo samozavestnejši in srečnejši, saj ima ob sebi starše, kateri so “stabilni”, mirno reagirajo na njegove izbruhe jeze, joka…Takoj, ko “se pomiri” pa se o “njegovih muhah” pogovorite.

Velikokrat se boste prehitro odločili in izrekli besedo NE, to pa predvsem zato, ker med pogovorom otroka NE “SLIŠITE”. Tudi v tem primeru si ne premislite in vstrajajte pri svojem, drugič pa poskušajte tako, da otroku poveste, da morate o njegovem predlogu razmisliti. Uporabite besedo “Samo malo, razmišljam”.

Jasno postavljene meje in njihovo dosledno spoštovanje, bodo otroku v močno oporo ob njegovem odraščanju. Odraščal bo brez večjih dvomov o tem, da se bodo le te nenehno spreminjale.  Vedite, da vam bo (ko boste nanj še kako ponosni) v prihodnje še kako hvaležen. Vi pa nanj zelo zelo ponosni.

Vir: JAY, Roni. 2010. 10 najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite za otroka, Ljubljana: Mladinska knjiga.

Ureništvo: 10.3.2017