Javno življenje se “ustavlja”, govorec vladnega kriznega štaba postal Jelko Kacin

Z jutrišnjim dnem se začasno ustavlja javni potniški promet, stekli pa bodo tudi nadzori izvajanja preventivnih ukrepov v trgovinah. Pričakovati je še prepoved obratovanja lokalov, ki jih je napovedal zdravstveni minister Tomaž Gantar, vendar točnega dneva še ni sporočil.

“Slovenija do nadaljnjega zapira oziroma omejuje vse nenujne storitve. Ukrepi stopijo v veljavo v najkrajšem možnem času, oziroma takoj, ko pristojna ministrstva tehnično pripravijo in objavijo uredbe. Prosimo vse za razumevanje in upoštevanje ukrepov”, je twittnil premier Janša

Janša je med drugim še dodal, da je krizni štab sprostil celotno količino zaščitne opreme iz blagovnih rezerv. Slednje bodo prioritetno distribuirana v zdravstvene ustanove ter Domove za starejše.

Seje kriznega štaba so se poleg ministrov udeležili tudi poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik, guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, in Jelko Kacin, ki je od včeraj tudi uradni govorec kriznega štaba. Spomnimo, da se je Kacin izkazal kot uradni krizni govorec, ko je Slovenija v času osamosvajanja bila napadena s strani agresorja. Prej (leta 1990) je bil namestnik Janeza Janše, ki je postal obrambni minister, leto kasneje pa minister za informiranje. Ustanovil je STA (Slovenska tiskovna agencija) in se leta 1994 pridružil stranki LDS. Bil je tudi obrambni minister, EU poslanec in predsednik LDS.

Foto: fb

Kacin se bo danes že sestal z direktorji vseh slovenskih bolnišnic, krizni štab pa se bo sestal v ožji sestavi. Poteza Janše, da je za kriznega govorca, ki bo slovensko javnost obveščal o dogajanju in ukrepih glede koronavirusa imenoval izkušenega obramboslova, politika in že preverjenega kriznega govorca v času osamosvajanja Slovenije, Jelka Kacina, je zagotovo odlična.

Uredništvo