Zagon nove, kaj pa bodo s staro čistilno napravo?

Včeraj so v Radencih uradno predali namenu novozgrajeno čistilno napravo. Župan Roman Leljak je na nedavni tiskovni konferenci dejal, da je ob prevzemu prejšnjega mandata na mizo dobil s strani starega občinskega sveta potrjen načrt izgradnje nove čistilne naprave v vrednosti 8,5 milijona evrov. Osebno je bil mnenja, da je predviden strošek izgradnje nenormalno visok, zato je iskal možnost cenejše izgradnje primerljive velikosti in kakovosti.

Včeraj so namenu predali čistilno napravo nemškega podjetja PSC iz Hamburga. Cena čistilne naprave enake velikosti, torej 8.500 populacijskih enot, in visoke kvalitete je za polovico manjša. Skupni strošek izgradnje znaša dobre 4 milijone evrov, sredstva pa sta zagotovili občina in država. Včeraj je bil možen tudi ogled nove čistilne naprave, temu je sledila uradna slovesnost ob občinskem prazniku s podelitvijo občinskih priznanj in zabava s skupino Plamen.

Izgradnja čistilne naprave v Radencih je dokaz, da je z uspešnim menedžmentom tudi na področju izgradnje infrastrukture mogoča smotrna poraba sredstev, ob kateri v občinskem proračunu lahko ostane znatna vsota denarja tudi za druge namene.

Župana Leljaka smo vprašali, kdo je lastnik obstoječe čistilne naprave, koliko je stara in kaj se bo z njo zgodilo po zagonu nove in dobili osupljiv odgovor.

“Stoodstotni lastnik obstoječe čistilne naprave je Občina Radenci, s čimer sem osebno zelo nezadovoljen. Ob izgradnji je namreč 60-odstotni lastnik bilo podjetje SIM d.o.o., ki je praktično bivše občinsko komunalno podjetje. Občinski svet v prejšnjem mandatu je odločil, da občina ta delež v vrednosti 402.000€ odkupi, kar smo storili in se s tem obvezali, da to sedaj tudi porušimo in odstranimo,” je odgovoril Leljak.

Bivši solastnik je po besedah župana ob prodaji zagotavljal, da je kapaciteta čistilne naprave 10.000 populacijskih enot. “Ob odstranitvi bomo najprej preveli vsebino in na podlagi strokovne ocene v primeru, da vsebina naprave ne ustreza zagotovilo bivšega solastnika, zahtevali vračilo dela kupnine,” je dodal Leljak.

Čistilno napravo so zgradili med leti 1969 in 1972, prvotna kapaciteta je bila 1.700 populacijskih enot. Ob prodaji solastniškega deleža je družba SIM d.o.o. zagotavljala, da velikost naprave ustreza 10.000 populacijskim enotam. To je tudi osnovni razlog, zakaj bodo dejansko kapaciteto stare čistilne naprave preverjali, saj je v primeru, da velikost ne ustreza zagotovilom bivšega solastnika, bila Občina Radenci oškodovana.

M.Z.