Je konec z otroško kardiologijo in ugaša upanje za otroke s srčno boleznijo?

Vir:Pixabay

Vse kaže, da je tudi Aleš Šabeder, nov “izbranec” ekipe okrog ministrice Kolarjeve vse prej kot dobra izbira. Kot vemo, je že v decembru 2017 zavzel ključno mesto na UKC Ljubljana, dva dni nazaj pa ga zapušča ekipa kar treh ključnih zdravnikov, ki imajo odlične kompetence za reševanje otroških življenj, ki bolehajo na srcu.

Bo program srćne kardiologije ukinjen?

Z odhodom kar treh zdravnikov kirurgov za srčne bolezni je stanje tako alarmantno, da je Šabeder moral priznati, da mu  grozi prenehanje delovanja programa za otroške srčne bolezni.

Bodo otroci s srčnimi boleznimi potovali v tujino?

Vse kaže, da DA. Kot vemo, so tudi zdravniki pri nas uvrščeni v t.i. plačne sisteme, ki pa so zelo togi in ne dopuščajo primerne nagrade zdravnikom, ki se raje podajo novim priložnostim izven RS. Tako je malo verjeti, da bi v UKC pod sedanjim vodstvom in ministrico “brezvladja” še imeli kaj upanja!

Sicer pa naj bi v UKC, oddelku za srčne bolezni otrok imeli še najmanj dva zdravnika, ena že opravlja operacije, eden pa je bil zaradi očitnih strokovnih napak premeščen na drugo delovno mesto, je še zapisal portal 24.ur. In še zaključek: Določeni zdravniki so (pre)dolgo opozarjali na nevzdržno stanje, tokrat jim je prekipelo. Vodstvo UKC in ministrstvo za zdravje sta z nekompetentnim vodenjem in serijo slabih odločitev ter ignoriranjem številnih opozoril program srčnih bolezni otrok pripeljala na sam rob zloma. Tudi izjava odhajajočih specialistov, da razočarani ugotavljajo, da predpostavljeni njihovim opozorilom in zaskrbljenosti ne verjamejo in sprejemajo odločitve, ki niso v prid bolnikom vse povedo!

Uredništvo