Preverili bodo mandat posanca Ferenca Horvatha 

Na petkovi ustanovni seji novega sklica državnega zbora bodo novoizvoljeni poslanci potrdili svoje mandate. Ob tem bodo preverili, ali lahko poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath zaradi opravljanja nezdružljivih funkcij znova zasede poslanski stolček. Pred tem bo novoustanovljena mandatno-volilna komisija pregledala poročilo o izidu volitev ter pritožbe kandidatov ali predstavnikov list.

Na komisijo sta pripadnika madžarske manjšine Mihael Kasaš (Horvathov protikandidat)  in Attila Kovacs naslovila prošnjo, da preveri mandat dosedanjega poslanca madžarske narodne skupnosti Ferenca Horvatha. Horvath naj bi še vedno opravljal funkcijo predsednika sveta Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti, ki je s poslansko funkcijo nezdružljiva. Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je Horvathu že izdala prekrškovno odločbo, saj kljub opozorilu komisije nezdružljivosti v prejšnjem mandatu ni odpravil. To sta potrdili okrajno in višje sodišče, odločitev pa je pravnomočna.

S to situacijo se je sicer Državni zbor ukvarjal že v iztekajočem se mandatu, ko so na mizi imeli tudi pobudo, da Horvathu preneha mandat. Zaradi pomanjkanja zadostne pravne podlage se za takšno odločitev niso odločili.

Na Pomurskih novicah smo o povezavi Ferenca Horvatha s kandidatom Gibanja Svoboda Dejanom Süčem že pisali. Robert Golob zagovarja ničelno toleranco do korupcije, zato mandat Ferenca ne bi smel biti potrjen.

M. Z.