Kaj bo storila vlada?

Povprečna odkupna cena mleka v Sloveniji je od decembra 2022 do aprila 2023 upadla za skoraj 15 centov na liter medtem, ko cene mleka v trgovinah vztrajajo pri visokih vrednostih. V mesecu maju se je cena mleka v drugih evropskih državah dvignila, v Sloveniji pa se še vedno vztrajno znižuje in tem znižanjem kaj hitro ni videti konca.

Foto: Pixabay

Vzrok padanja odkupnih cen mleka naj bi bil v višku pridelave mleka v Evropi. Glede na to, da pa se po vsej Evropi zapirajo kmetije z mlečno proizvodnjo, pa kmetje težko verjamejo, da je to res.

Glede na velike stroške pridelave je stiska slovenskih kmetov vse večja, prihodnost pa izjemno negotova. Nekateri že govorijo o »mlečni krizi«.

Poslanec Slovenske demokratske stranke Andrej Kosi je na vlado RS naslovil dve vprašanji:

1.     Ali ste seznanjeni z navedeno problematiko in načrtujete ukrepe za pomoč pridelovalcem mleka?

2.     Ali načrtujete uvedbo mlečnih kvot?

Andrej Kosi (foto: sds.si)

Glede na dosedanjo prakso in aroganco predsednika vlade in ministrice Šinkove je težko pričakovati že konkreten odgovor, kaj šele ukrepe, ki bi slovenskega kmeta zaščitili, obenem pa dolgoročno poskrbeli tudi za samooskrbo z mlekom in mlečnimi izdelki.

Tudi v Sloveniji se vztrajno zmanjšuje število kmetij z mlečno proizvodnjo, za kar pa ni edini vzrok nihanje cen, ampak tudi dodatne omejitve in zahteve iz strani vlade RS, ki pa so celo neustavne, so ugotovili na Inštitutu za javno upravo v Ljubljani.

Bo vlada stopila kmetom nasproti, ali bo stvari začela reševati, ko bo že prepozno in tako spet ogrozila prehransko varnost države? Spomnimo se samo lanskoletnih obljub o odkupu žit.

M.Z.