V Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je danes posle prevzel novi minister, dr. Aleksander Jevšek

Ob primopredaji poslov je Aleksander Jevšek poudaril, da je prioriteta uspešen zaključek črpanja sredstev iz obdobje 2014-2020, ki je mogoče še do leta 2023. Izpostavil je nujnost poenostavitve in poenotenja postopkov za črpanje evropskih sredstev. Le tako jih bo namreč moč približati ljudem.

Potrebni so dodatni napori za zmanjšanje razvojnih razlik med regijami. Ta razlika jasno kaže, da tisti, ki se rodi na vzhodu, živi slabše, ima slabše pogoje za delo, šolanje, šport in ustvarjanje kot tisti, ki se rodi na zahodu.

Kohezija je ne le priložnost pridobiti evropska sredstva, temveč nameniti ta denar izenačevanju razvojnih možnosti regij, občin, podjetij, skupnosti in predvsem ljudi.

Zvonko Černač in Aleksander Jevšek (foto: SVRK)

Zvone Černač je novemu ministru zaželel uspešno nadaljevanje zastavljenih aktivnosti ter poudaril, da smo letos po uporabi evropski sredstev na četrtem mestu, prihodnje leto pa bomo med prvimi tremi.

Jevšek, ki mu bo kot sekretar pomagal neizvoljeni poslanec SD Marko Koprivec, je kot župan Mestne občine Murska Sobota bil uspešen pri črpanju evropskih sredstev, a mu nekateri očitajo pretirano zadolževanje za zagotavljanje tako imenovanega “lastnega deleža”. Bo s pomočjo Jevška na področju črpanja evropskih sredstev pridobilo celotno Pomurje?

M. Z.