V zgodovini vedno znova okušamo, da se temelji zemeljskega reda podirajo

»Srčno sem želel jesti to velikonočno jagnje z vami!« (Lk 22,15)

Ta Jezusova srčna želja na začetku praznovanja velike noči traja še danes in se uresničuje pri vsakem obhajanju svete maše. Obhajila vsakega izmed nas si še vedno srčno želi! Velika noč je v tem, da se hranimo s Kristusovim Telesom in Krvjo ter postajamo njegovo skrivnostno Telo, ki je Cerkev. Zato imajo ljudje v nas možnost srečati samega vstalega Gospoda!

Ko se temelji reda podirajo, kaj more storiti pravični. (Ps 11,3)

Da se temelji zemeljskega reda podirajo, okušamo v zgodovini vedno znova. Očitno se podirajo v naravnem ravnovesju, v odnosih med posamezniki in v družbi: vojna v Ukrajini in še kje, kar traja; izkoriščanja in poniževanja ter zlorabe še kar podirajo medsebojne odnose …

In kaj naj stori pravični? Pogled na edinega Pravičnega nudi odgovor: Jezus Kristus na teh podrtijah gradi Novost. Ta Novost je naše odrešenje, ki prinaša Življenje v smrt in v razkroj. On dela »vse novo« (Raz 21,5): potem ko je kruh in vino spremenil v svoje telo in kri, je trpljenje in smrt spremenil z rodovitno ljubeznijo v humus za novo, večno življenje, moje in tvoje!

Naj vas edini Pravični vključi v svojo rodovitno ljubezen prerojenja za večno Veliko noč!

Nadškof Marjan Turnšek, prvi soboški škof