V petek je ljubitelje slovenske tradicionalne narodno zabavne glasbe razburila vest, da se s programa RTV Slovenija umika priljubljena televizijska oddaja s slovensko glasbo V petek zvečer, v kateri ob Blažu Švabu kot sovoditeljica nastopa tudi dekle prekmurskih korenin, Melani Mekicar. 8. decembra naj bi predvajali zadnjo klasično oddajo, na Silvestrovo pa zadnjo praznično oddajo. To je za Radio Ognjišče potrdil tudi voditelj in dolgoletni soustvarjalec oddaje Blaž Švab in ob tem dejal, da naj bi se z vodstvom RTV dogovorili, da za nekaj časa prekinejo sodelovanje in da se razhajajo v prijateljskem duhu.

Bomo v kratkem na RTV Slovenija namesto slovenske glasbe poslušali sevdalinke?

Vodstvo RTV Slovenija nam je po elektronski pošti 9. junija letos v odzivu na zgornji prispevek zatrdilo, da ne držijo govorice o ukinitvi oddaje V petek zvečer. Ob tem so dodali, da so vse navedene odločitve v rokah odgovornih urednikov in programskih direktorjev, uprava pa se v te odločitve naj ne bi vmešavala. A glej ga zlomka, kdo postavlja odgovorne urednike in programske direktorje? A niso bili z nastopom novega vodstva z namenom “čiščenja janšistov” vsi zamenjani? 

Marsikateri poznavalec dogajanja v zakulisju na RTV Slovenija v razlog za ukinitev oddaje nikakor ne more verjeti. Mačehovski odnos aktualnega vodstva do narodno zabavne glasbe se z ukinitvijo oddaje le potrjuje. Dejstvo je, da mnoge na levici in RTV Slovenija moti narodno zabavna glasba, kar se je v preteklosti že večkrat potrdilo. Oddaja Slovenski pozdrav je bila po naših podatkih ukinjena, ker je v njej bilo slišati le narodno zabavno glasbo.

Narodnozabavna glasba po “Stankovićevo”

Kot nadomestilo so “ustvarili” novo oddajo, ki so jo argumentirali kot dopolnitev zabavno glasbenih vsebin, v kateri je po hrvaškem vzoru slovenske estradne umetnike z izvedbami v živo spremljala sicer odlična zasedba Diamanti. V tem smislu je oddaja gotovo prinesla osvežitev, a glede same vsebine so v zadnjem obdobju številni poznavalci narodno zabavne glasbe vse pogosteje izražali kritike, da se v oddaji pojavljajo vedno eni in isti pevci in skupine, kar zbuja sum na korupcijo. Medijski prostor v oddaji naj bi si bilo celo moč kupiti, kar pa glede na oblast, ki je novo vodstvo RTV Slovenija postavila, ne bi bilo nič presenetljivega. So morda Blaž Švab, Jure Karas, Miha Gorše, Martin Juhart in ostali člani ekipe podlegli pritiskom vodstva?

M.Z.