Bo Slovenska policija dovolj učinkovita?

Vlada je na včerajšnji seji izdala Odlok o uvedbi začasnega ponovnega nadzora na notranjih mejah Republike Slovenije z Republiko Hrvaško in Madžarsko in ga objavila v Uradnem listu Republike Slovenije.

Na notranjih mejah Slovenije s Hrvaško in Madžarsko se v soboto, 21. oktobra 2023, uvede začasni ponovni nadzor, ki traja do 30. oktobra 2023. Trajanje začasnega ponovnega nadzora se sicer lahko v skladu s schengenskim zakonikom podaljša.

Slovenija postaja migrantski žep

Policija ugotavlja vse večjo razsežnost organizirane kriminalitete v Sloveniji, organizirane kriminalne združbe pa postajajo povezane in prepletene. Zadnji dogodki potrjujejo, da se pripadniki različnih terorističnih in ekstremističnih gibanj ter skupin umikajo z območij oboroženih spopadov, da bi se izognili morebitnim posledicam za svoja dejanja ali celo z namero, da bi v nadaljevanju ogrozili našo varnost in stabilnost.

Ob tem obstaja tveganje, da bi se te osebe, tudi s pomočjo storitev tihotapskih mrež, infiltrirale v mešane migracijske tokove in skušale na nedovoljen način vstopiti tudi v Republiko Slovenijo, kjer smo letos do 15. oktobra zabeležili že 48.076 nedovoljenih prehodov notranje meje.

Glede na to, da je aktualna vlada pod vodstvom Roberta Goloba izpolnila predvolilno obljubo in odredila podreti ograjo na južni meji, bo kontrola meje sedaj gotovo težja. Kriminalne združbe, ki so sicer finančno podprte s strani nevladnih organizacij, so v obdobju po volitvah dodobra spoznale teren, s podiranjem ograje pa smo jim delo le olajšali.

M.Z.