Kaj vse je bila Kleopatra VII, ki je govorila kar devet jezikov

Foto: fb

Kleopatra VII. je bila grškega rodu in je na prestolu nasledila svojega očeta Ptolemeja XII. Kraljica izredno bogatega Egipta, je bila zelo bistra in je govorila kar devet jezikov. Bila je zadnji vladar iz makedonske dinastije Ptolemejcev in s tem tudi zadnji grški vladar Egipta.

Znano pa je tudi, da je Kleopatra ljubimkala je z Julijem Cezarjem, po njegovi smrti pa z Markom Antonijem. Na včerajšnji dan leta 30 pr .n št. je umrla na svojem dvoru v Aleksandriji, po vsej verjetnosti zaradi strupenega ugriza kobre.

Morda je slika naslednjega: 1 oseba in nakit

Sicer pa viri razkrivajo, da se je Kleopatra VII. Filopator rodila oktobra, 68 let pred našim štetjem v Aleksandriji v Egiptu. Kleopatrina mati naj bi bila Kleopatra V. Trifaina, njen oče pa Auletes Ptolemej. Imela je tudi nekaj bratov in sester in polbratov ter polsester. Zanimivo je, da se je kar sedem egipčanskih kraljic imenovalo Kleopatra, toda, v zgodovino se je najbolj zapisala ravno Kleopatra VII.

Kleopatra VII je presenečala s svojo inteligentnostjo, poleg poznavanja kar devetih jezikov je poznana po predanosti svoji državi, karizmatičnosti in odličnimi voditeljskimi sposobnostmi. Bila je odlična matematičarka in dobra poslovna ženska.

Leta 42 pr. n. št. je Kleopatrin ljubimec postal Mark Antonij, s katerim je imela tri otroke. V bitki pri Akciju 31 pr. n. št. je načelovala egiptovskemu ladjevju na strani Antonija in zaradi poraza zbežala z njim v Aleskandrijo. Ko je Oktavijan 30 pr. n. št. zavzel Egipt, je Antonij storil samomor, nekaj dni pozneje pa je samomor storila tudi Kleopatra.

Starodavni pisni viri (predvsem rimski):

Kleopatra naj bi storila samomor tako, da je nase naščuvala egipčansko kobro, katere ugriz naj bi jo ubil.

Uredništvo