Kako dolgo bomo v Sloveniji še prenašali delitve na prvo in drugorazredne?

Foto: Demokracija

Kdo brije norca iz navadnih državljanov? Primer odpisa 29 MIO EUR dolga podjetjem Electa, ki jim “direktoruje” Damijan Jankovič, sin Zorana Jankovića, župana občine Ljubljana, jasno razkriva vso povezanost globoke države. In potem še izjavi “tedna” : Damijan Jankovića: “Tudi sam sem klavrno končal, sem v osebnem stečaju”! in župana Zorana Jankovića: “S podjetjem nimam ničesar”!

Edinstven primer z odpisom več kot 90 % obveznosti preko slamnatega upnika?

Kot kaže, pa je Janković s svojimi bogatimi povezavami, ki mu v t.i. globoki državi pomaga (zagotovo z denarjem, ki je shranjen tudi za plačila te pomoči), da si je osmislil fiktivnega in največjega upnika Jana Beca, ki je kar prijatelj Jankovića, verjetno pa povezanega celo z Občino Ljubljana. Največji upnik je v primeru poenostavljene prisilne poravnave bil pomemben, ker je imel ključno besedo za določitev vrednosti odpisa dolga. Bec mu je namreč zagotovil podporo pri glasovanju o poenostavljenih prisilnih poravnavah s podlago, ker je izkazoval visoke terjatve (te izhajajo iz poroštev). Da preventivno prestrukturiranje uspe, namreč dolžnik potrebuje soglasje najmanj 50 odstotkov glasov upnikov, ki morajo imeti v lasti 60 odstotkov vseh terjatev. Odličen in pravi prijatelj! 

Spomnimo, da je “signal”, da Jankovićevi zlorabljajo poenostavljeno prisilno poravnavo za čiščenje dolgov iz bilanc že dalo Višje sodišče v Ljubljani. Toda, vse od leta 2013, ko so na ključnih položajih sedeli Goran Klemenčič (prej KPK, od 2014-2018 minister za pravosodje), nato Andreja Katič (2018 naprej), se ni zgodilo nič. Klemenčič je za pasivnost že bil nagrajen z odhodom za komisarja za človekove pravice Sveta Evrope, za Katičevo pa se bo po sesutju vlade zagotovo poskrbelo preko Kontiča, župana Občine Velenje. In tako ostanejo še tisti drugorazredni. Tisti, ki morajo plačati za pomoč pri delu svojemu prijatelju, tisti, ki jim plenijo vse po spisku, če so prišli v težave s “poslom” in nimajo niti evra za povprečnega odvetnika, tisti, ki so pač samo navadni državljani! Žal pa teh Okrožno sodišče v Ljubljani ne bi prepoznalo kot uboge, ogrožene!

Tisti, ki so pač samo navadni državljani! Žal pa teh Okrožno sodišče v Ljubljani ne bi prepoznalo kot uboge, ogrožene

Uredništvo