Kako ohladimo prostore brez klimatske naprave!

Včerašnje temperature nad 30 °C so se pričele kar dva tedna prej, kot ponavadi. Glede na to, da je marsikdo ogreval prostore še v mesecu maju, je to nepričakovano presenečenje. Vremenoslovci pa tudi za letos napovedujejo vroče poletje. Kako poskrbeti za dobre pogoje bivanja kljub “odsotnosti” klimatske naprave?

 

Poskrbite za zatemnitev prostorov in zaprite okna čez dan

V kolikor imate nameščene rolete (in/ali žaluzije), poskrbite, da bodo le te spuščene čez dan. Dobro si oglejte pot sončnih žarkov na južni in zahodni strani-še posebej prostorov v višjem nadstropju. Pomagajte si z Alu-folijo, nalepite jo na karton v velikosti okenskega stekla in ga namestite v okvir!

Uporabite ventilator

Ustvarjanje prepiha z ventilatorjem bo poskrbelo za občutek svežine v prostoru. Najboljša namestitev je na stropu, kjer se zadržuje neugoden topel zrak, ki ga je potrebno razpihati. Če stropne izvedbe ne morete zagotoviti, ga boste namestili pri tleh in poskrbeli za razpihovanje najhladnejšega dela zraka ob tleh. Da boste še uspešnejši, pred ventilator namestite “v plastenkah zagotovljen led”.

Izklopite vse naprave, ki oddajajo toploto

Izklopite računalnik, televizor oz. vse naprave, ki vam proizvajajo “večjo” toploto.

Temno pohištvo prekrijte z rjuhamami svetlih barv

Bela barva bo najboljša izbira, zato prekrijte oblazinjeno pohištvo temnih barv.

Ne pozabite nase. Pijte večje količine  tekočine, večkrat se stuširajte, pojdite v gozd, park… Privoščite si plavanje, kakšen obrok lažje hrane pa si privoščite “od doma”. In, namočite noge v prijetno hladni vodi, navaja vir pogled za starše. In, “odklopite”

Uredništvo