Nesposobnost aktualne vlade vse bolj očitna

Državni zbor RS je 14. julija 2022 sprejel Zakon o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema. Nekaj dni pred sprejetjem zakona je zdravstveni minister Danijel Bešić Loredan v intervjuju na STA napovedal, da se bodo na podlagi zakona čakalne vrste v letu dni skrajšale za polovico.”

Za namen skrajševanja čakalnih vrst je Vlada Roberta Goloba namenila več kot 111 milijonov evrov, rezultati pa so po enem letu katastrofalni.

Prvega septembra 2022  je bilo skupno število čakajočih za terapevtske, diagnostične in postopke ter prve preglede 683.465, od tega 335.194 čakajočih nad dopustno čakalno dobo. Zadnjega marca letos, torej dobrega pol leta po sprejetju “ukrepa” pa je bilo skupno število čakajočih za terapevtske, diagnostične in postopke ter prve preglede večje in znaša 715.441 pregledov, od tega 381.937 čakajočih nad dopustno čakalno dobo. 

Minister Loredan (v sredini) se je to soboto mudil v Prlekiji

Minister Bešić Loredan je na Odboru za zdravstvo 11. maja 2023 neuspeh tudi priznal, a kljub jasnim številkam dejal, da je z rezultatom ukrepa zadovoljen predvsem zaradi tega, da se čakalne dobe niso ekstremno povečale.

Da vladi ni uspelo realizirati praktično nobene predvolilne obljube razen prevzema RTV, sedaj že ptički čivkajo. A da nam odgovorni kot uspeh predstavljajo dejstvo, da se čakalne dobe niso ekstremno podaljšale, pa je višek.

Poslanska skupina SDS je z namenom, da se številke ponovno pregledajo in da do sedaj popolnoma ignorirana opozicija ponovno ponudi rešitve, vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za zdravstvo z obravnavo točke “Neuspeh 111 milijonov težkega ukrepa za skrajševanje čakalnih dob”. 

M.Z.