Politični pritisk na policijo, da ne pride do razkritja

Mediji so se konec avgusta razpisali o pričanju Maje Megla, ki razkriva, da je spolno nadlegovanje žensk že več desetletij ustaljena praksa v ljubljanski kulturni srenji. Oglasile so se tudi ostale žrtve in nekatere priče, a po enem mesecu od izbruha afere se policija še niti ni sprehodila do Dušana Smodeja in ga prosila za komentar na dokaze.

Vodijo poti vse do vrha stranke Levica?

Smodej bi lahko že pred mesecem dni vse obtožbe zavrnil in rekel, da gre za podtikanja. Tudi tega nismo videli. Izjave Smodeja, povezane z bivšo partnerko Luke Mesca Manco G. Renko, pa gotovo lahko razumemo kot pritisk na politiko. Z igranjem žrtve Smodej politikom sporoča, da ga morajo zaščititi, “sicer bo še kaj povedal,” je svoje videnje dogajanja v ozadju afere o spolnih zlorabah v oddaji Ura moči komentiral Boštjan M. Turk.

Zaradi neodzivnosti policije bi v normalnih državah predsednik vlade notranjo ministrico Tatjano Bobnar že pozval k odstopu. “Zato javno sprašujem ministrico. Ali bi se enako odzvala, če bi šlo za njeno sestro ali hčer,” je v oddaji Ura moči z Bojanom Požarjem o aferi Fotopub dejal analitik Edvard Kadič. Po mnenju Kadiča se ne moremo znebiti občutka, da gre za politične pritiske v ozadju afere.

“Zdaj razumemo, zakaj je bilo treba po prevzemu oblasti s strani vlade Roberta Goloba zamenjati ves vodilni kader v policiji. Da ne bi na primer nekdanji direktor policije Anton Olaj dejal, da je nujno treba zaseči Smodejeve telefone in da je nujno treba opraviti z njim informativni razgovor,” je afero Fotopub komentiral Boštjan M. Turk.

Preiskavo afere naj bi vodil kriminalist Dušan Mikolčević, ki je v preteklosti že sodeloval pri prikrivanju dokazov v aferi Baričevič, ki je bila pred leti pometena pod preprogo. Poleg pasivnosti policije pa naj bi blokade preiskave, podobno kot v preteklosti, prihajale z višje ravni, tudi s pravosodja. Prihajajo navodila za oviranje preiskave tudi od ministrice Bobnarjeve in predsednika vlade Goloba?

M.Z.