Kdo nasprotuje obnovi ceste pred domačim pragom?

Včeraj je v Državnem zboru potekala razprava, danes pa glasovanje o predlaganem rebalansu proračuna za leto 2022, v katerem so koalicijski poslanci strank Gibanje Svoboda, SD in Levica potrdili povečanje porabe za približno 600 milijonov evrov. Tako znašajo prihodki 14,6 milijarde, kar je največ v zgodovini države. Prihodki so se na podlagi dobrega dela Janševe vlade v primerjavi s sprejetim proračunom iz novembra 2021 povečali za približno milijardo evrov.

O poznavanju rebalansa proračuna je novinar Aleksander Pozvek povprašal nekatere poslance. Posnetek izjav si lahko ogledate TUKAJ.

Koalicijski poslanci so bili mnenja, da se vlada z rebalansom ustrezno odziva na aktualne zahtevne in negotove razmere, poslanci opozicije pa so v razpravi bili kritični. V rebalansu namreč primanjkuje razvojne naravnanosti, zaradi zadolževanja je primanjkljaj v višini 2 milijard prevelik, predvideno je tudi slabo črpanje evropskih sredstev. Do rebalansa je kritičen tudi Fiskalni svet.

Nam grozi nova katastrofa?

Poslanci SDS so zato pred razpravo vložili amandmaje, s katerimi so želeli omogočiti realizacijo infrastrukturnih projektov v Pomurju, ki so s strani vlade že bili potrjeni v sofinanciranje.  Poslanska skupina SDS je na pobudo pomurskega poslanca Janeza Magyara vložila predloge amandmajev za ureditev mostov in cest na območju občine Lendava, ki jih je koalicija gladko zavrnila.

Zanimivo je, da je proti ureditvi cest in mostov tudi poslanec Gibanja Svoboda Darko Kranjc, ki se po nekaterih cestah in mostovih, ki so v obupnem stanju, dnevno vozi. Proti ureditvi prometne infrastrukture v Pomurju so poleg Kranjca glasovali še poslanci Gibanja Svoboda Vera Granfol, Tine Novak in Sara Žibrat. Jožef Horvat iz NSI in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath sta predloge podprla, Damijan Zrim (SD) pa ni glasoval.

M.Z.