Kdaj veselje ob novem gasilskem domu Hrašenski Vrh?

Vir:www.gasilci.org

V letu 2009 (točno v soboto 25. julija) si je strela utirala pot kar preko gasileskega doma Hrašenski Vrh. Ta je v ognjenih zubljih delno pogorel in sicer so v celoti pogoreli stolp s sireno, pisarna s celotnim arhivom, prapor in nekaj opreme. Statik pa je dodatno ugotovil, da ostanki ne dopuščajo nadgradnje doma v skladu s sodobnimi smernicami gasilskih domov. Napočil je čas za novega. Gasilci so hitro prišli do rešitve in odločitve, da se postavi nov dom v skladu s sodobnimi smernicami. Parcelo jim je ponudil (preko Občine Radenci) kar Sklad kmetijskih zemljišč, od tu naprej pa se začne zgodba, ki ji ni videti konca. Se lahko ta zgodba imenuje zgodba pomanjkanja denarja ali kar zgodba nesistemske urejenosti oz. (ne)posluha občine ali države?

V letu 2012 je iz naslova zavarovanja premoženja društvu zaradi delnega požara na računu ostalo 55.000 EUR. Pridni gasilci so stopili tudi do občanov in ti so jim z donacijami pripomogli do še nekaj denarja. Ocenjuje se, da so do danes v novogradnjo vložili cca. 100.000 EUR. Približno 3/4 objekta je v četrti fazi gradnje, od tega pa je 1/2 pokrita, druga še ne. Za nadaljevanje izgradnje spet ni denarja. In ocena investicije: 450.000 EUR.

Do gradbenega dovoljenja 3 leta, od 2012 do danes z odškodnino zavarovalnice in donacijo občanov do 100.000 EUR in četrte faze. Kdaj svečana predaja objekta?

Vir:B.P.

V skladu z dinamiko in možnostjo sofinanciranja izgradnje objekta s strani Občine Radenci, preprosto koncu projekta ni videti konca. Tudi dolgoletni predsednik društva in danes predsednik Gasilske zveze Radenci, gospod Stanislav Klemenčič ne vidi, kako sploh naprej. Ključno vprašanje pa seveda je, ali imamo v Republiki Sloveniji sistemsko rešitev, kako reševati težave v primerih, ko posamezni GD pogori in ni primerno zavarovan?

Bo župan Franc Rihtarič vseeno uvrstil izgradnjo objekta GD Hrašenski vrh med prioritete ali pa bo preprosto dal državi RS vedeti, da se v takih primerih s strani proračuna RS mora pomagati? In, ali je v naši državi normalno, da se do novega gasilskega doma “pride” šele po petih, šestih…10. letih?

Uredništvo