Karierni politik in predvsem Človek (z veliko začetnico)

Anže Logar, nekdanji zunanji minister in poslanec SDS, je včeraj tudi uradno najavil kandidaturo na predsedniških volitvah. Kandidaturo bo vložil s podpisi državljanov, podpira pa ga tudi Slovenska demokratska stranka. Prvopodpisana na kandidaturi bo nekdanja evropska poslanka Romana Jordan.

“Mislim, da to v danem trenutku, v času, ko je slovenska družba razdeljena, terja zelo tehtno sodelovanje vseh političnih subjektov, civilne družbe, strokovnjakov in tudi podjetniškega sektorja”, je dejal v včerajšnji izjavi za javnost.

(foto: FB)

Dr. Anže Logar, rojen leta 1976 v Ljubljani, je najprej diplomiral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, januarja 2006 je magistriral na Fakulteti za podiplomske državne in evropske študije, julija 2016 pa doktoriral na Fakulteti za uporabne družbene študije. Najprej se je zaposlil v SKB banki, januarja 2003 pa odšel z mesta produktnega vodje v oddelku za marketing ter se zaposlil v Evropskem parlamentu.

V obeh vladah premierja Janeza Janše ga je Vlada RS imenovala na položaj direktorja Urada Vlade RS za komuniciranje, med predsedovanjem Slovenije Svetu EU pa je opravljal funkcijo uradnega govorca slovenskega predsedstva Svetu EU. Leta 2020 je – v času vlade Janeza Janše –  postal minister za zunanje zadeve.

V Direktoratu za gospodarsko diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve v nazivu pooblaščeni minister deloval na področju odnosov z OECD, v začetku julija 2014 pa je bil izvoljen za poslanca v Državni zbor Republike Slovenije. 16. februarja 2007 mu je ob dnevu neodvisnosti tedanji litovski predsednik Valdas Adamkus podelil državno priznanje Life Saving Cross za zasluge pri reševanju državljana Republike Litve Mantvydasa Juozapavičiusa pred utopitvijo v enem od madžarskih jezer. Je ljubitelj športa in navdušen pohodnik.

Anže Logar je navdušen pohodnik in velik domoljub (foto: FB)

Svojega zasebnega življenja praviloma ne izpostavlja, saj mu poklic politika pokrade veliko časa, namenjenega družinskemu življenju. Zase pravi, da je kot mož in oče dveh hčera povsem isti, kot kandidat za predsednika države. Družinskemu življenju namenja predvsem konce tedna.

Je navdušen športnik, ki tudi rad bere. Znanci in prijatelji ga označujejo kot preudarno in odgovorno osebnost. Velja za enega najbolj marljivih in doslednih slovenskih politikov zadnjega obdobja. Navedene osebnostne značilnosti so gotovo veliko pripomogle k njegovim uspehom na mednarodnem političnem parketu.

Odlikuje ga tudi človečnost. Litvanski predsednik Valdas Adamkus mu je podelil državno priznanje Life Saving Cross za zasluge pri reševanju državljana Republike Litve Mantvydasa Juozapavičiusa pred smrtjo.

Ne da bi preveril globino, je Litvanec skočil na glavo. Najprej je nekaj zaškrtalo, nato pa se je videlo samo še mehurčke, ki so prihajali na površje. Anže je bil edini na obali in se takoj pognal za njim v vodo, ki ni bila globlja od 80 centimetrov. Dvignil ga je iz vode, mu imobiliziral vrat in vpil, dokler ni priklical prvega mimoidočega. Po slabi uri je prišel rešilec. Mantwisu, ki je sicer postal je tetraplegik, je rešil življenje.

Anže Logar in Valdas Adamkus (foto: flickr.com)

Anže Logar z osebnostnimi lastnostmi in bogatimi izkušnjami na domačem in mednarodnem političnem prizorišču velja za povezovalnega kandidata, ki v dosedanjem naboru kandidatov za predsednika države velja za favorita. Ga bodo podprli tudi tisti, ki ga zaradi sovraštva do Janeza Janše sugerirajo kot predsednika SDS?

M.Z.