Ker ni imela psa na povodcu (med plavanjem), so jo oglobili ( (beri kaznovali) z 200 EUR (beri kazni)!

Zaplaval in "bil oglobljen"

V Izoli oglobili lastnika pasjega kosmatinca z 200 evri

 “Nikoli do zdaj še nisem slišala, niti videla, da bi kdorkoli imel psa na povodcu, medtem ko plava,” je povedala oglobljena in razjarjena skrbnica psa. Redarji na drugi strani pa so bili jasni:” Zakon o zaščiti živali je jasen – pes mora biti na javnih površinah ves čas pripet.”

Tretji odstavek 11. člena Zakona o zaščiti živali (ZZZiv) je jasen: “Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu.”

Skrbnik psa mora na javnem mestu zagotoviti fizično varstvo psa tako, da je pes na povodcu

Isti člen v drugem odstavku od lastnika pasjega kosmatinca zahteva, da z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici.

Lastnik pasjega kosmatinca je dolžan z ustrezno vzgojo in šolanjem oziroma z drugimi ukrepi zagotoviti, da žival ni nevarna okolici

Lastnik psa torej mora svojega pasjega kosmatinca voditi na povodcu, ko gre z njim v hribe, med sprehodom v gozdu in tudi med plavanjem (tam, kjer se šteje, da gre za uporabo javne površino). V nasprotnem primeru vas lahko oglobijo z 200 evri, če pa kosmatinec napade divjad pa najmanj 420 in največ 1200 eurov.

Pozor, lastniki pasjih kosmatincev bi morali vedeti še več, zato osveščenost ni odveč. Priporočamo branje na povezavi Zakon o zaščiti živali.

Uredništvo