V letu 2023 bomo zopet porabili veliko več, kot bomo ustvarili

Državni zbor je včeraj kljub opozorilom poslancev Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije, Državnega sveta in Fiskalnega sveta sprejel rebalans državnega proračuna za leto 2023. V vladi pravijo, da sprejem rebalansa sledi reorganizaciji vlade, s čimer ponovno priznavajo, da je bil sprejem rebalansa potreben zaradi višjih stroškov delovanja državnega aparata. Ob potrditvi Golobove vlade so namreč vsi koalicijski poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levica zatrjevali, da povečanje števila ministrstev ne dodatno obremenjevalo državnega proračuna.

Vlada poleg Fiskalnega sveta in opozicije sedaj ignorira tudi državne svetnike

Prihodki bodo tako dosegli 13,14 milijarde evrov, odhodki pa 16,08 milijarde evrov, kar pomeni, da bomo v letu 2023 zopet porabili veliko več, kot bomo ustvarili. Pri oblikovanju rebalansa so na Ministrstvu za finance upoštevali pomladansko gospodarsko napoved Urada Republike Slovenije za makroekonomske analize in razvoj za leto 2023 ter proračunska gibanja v začetku letošnjega leta, pri vsem tem pa pozabili na to, da je Nemčija padla v recesijo, kar po navedbah gospodarstvenikov pomeni hud udarec za Slovenijo.

Nemčija predstavlja kar 20 odstotkov slovenskega izvoza, zato bo v drugi polovici tega leta in v letu 2024 to močno vplivalo na davčne prihodke. “Ko Nemčija kihne, Slovenija dobi pljučnico”, smo lahko zasledili med opozorili nekaterih ekonomistov.

Vlada še vedno ignorira opozorila Fiskalnega sveta

Na negospodarno ravnanje Golobove vlade z javnimi financami je v času priprave proračuna in tudi v času priprave rebalansa opozarjal Fiskalni svet, v parlamentarnih razpravah opozicijski poslanci SDS in NSI, prejšnji teden pa tudi Državni svet. Koalicijski poslanci so v stilu obnašanja premierja Goloba vse skupaj gladko ignorirali in za dosego lastnih ciljev škodljivi rebalans na včerajšnji seji  državnega zbora potrdili.

M.Z.