Kmalu zaprtje trgovin ob nedeljah, tako predlagatelj sprememb Zakona o trgovini

Večina poslancev ZA zaprtje trgovin v nedeljo

Zakon o trgovini, ki velja v tej obliki, ne uresničuje volje volivcev, katero slednji so izrazili na referendumu, in sicer, da so trgovine večino nedelj in praznikov zaprte. Sedaj je napočil čas, da se to spremeni. “Tu imamo koalicijske stranke različna stališča. Naše je, da se trgovine zaprejo in mislim, da bomo takšno rešitev v DZ tudi sprejeli. Države v Evropi, ki imajo trgovine ob nedeljah zaprte, delujejo povsem normalno in so v glavnem bogatejše od Slovenije”, tako predsednik vlade Janez Janša.

Sprememba in dopolnitev Zakona o trgovini bi omogočila, da se vsem delavcem v trgovinah in nekaterih z njimi povezanih dejavnostih zagotovi, da bodo ob nedeljah prosti in tudi, da bodo prosti ob ob dnevih, ki so v skladu z zakoni določeni kot dela prosti dnevi.

Spomnimo, da so volivci na referendumu jasno izrazili svojo voljo, da se sedaj zaposleni v trgovinskih branžah osvobodijo od dela, ko to ni nujno potrebno in od nepotrebne potrošnje. S tem so sporočili, da na prvo mesto postavljajo njihov prosti čas, ki naj je namenjen kakovostnejšemu preživljanju časa z družino, kvalitetni izrabi prostega časa pa tudi kvalitetno družbeno življenje.

65 glasov za in 12 proti je “signal” parlamenta, da sledijo volji ljudstva in že izdelani anketi, ki je pokazala, da kar 98 odstotkov zaposlenih v trgovinah podpira nedeljsko zaprtost trgovin.

Kmalu bo predlog obravnaval še Ekonomsko socialni svet, potem pa bo sprememba zakona šla v drugo obravnavo.

Uredništvo