Na Svetovni dan Zemlje Občina Lendava v ogrevanje Knjižnice Lendava z inovativnim sistemom ogrevanja z geotermalno energijo

Foto: Občina Lendava

Ravno na današnji dan, ob dnevu Zemlje, je župan Janez Magyar v uporabo predal novo, posodobljeno kotlovnico v Knjižnici Lendava, ki za ogrevanje uporablja geotermalno energijo. Sofinanciranje projekta z imenom STORE4HUC se je pridobilo iz programa Interreg.

Župan Janez Magyar je ob otvoritvi zadovoljno povedal

“Z majhnimi koraki, vendar vztrajno prispevamo k prehodu v brezogljično družbo in sledimo viziji Občine Lendava: Preobrazba v zeleno turistično destinacijo Slovenije”, je v sporočilu za javnost povedal župan Janez Magar.

Pilotno investicijo na področju obnovljivih virov energije in njihovega skladiščenja je obćina izvajala v okviru evropskega projekta Store4HUC. Tako je še ena javna stavba v občini Lendava prešla iz ogrevanja na fosilno gorivo na ogrevanje na geotermalno energijo, ki sodi med najčistejše obnovljive vire energije. Občina Lendava pa tudi s tovrstnimi projekti sledi viziji zelene prihodnosti in visoke kakovosti bivanja.

Projekt Store4HUC (Hranilniki energije v urbanih zgodovinskih središčih) se izvaja  v okviru programa INTERREG Srednja Evropa in se bo zaključil marca 2022. Občina Lendava sodeluje v tem projektu kot projektni pilotni partner, ki investira v pilotno infrastrukturo. Vrednost projekta je nekaj manj kot 160 tisoč evrov, od tega 85 % sofinancerski delež zagotavlja Evropski sklad za regionalni razvoj.

Pri tem projektu gre za pilotno investicijo v latentni hranilnik toplote v povezavi z geotermalno energijo. S tem se bodo znižali stroški energije, ki bodo tudi pozitivno vplivali na izpuste toplogrednih plinov. V okviru tega projekta je tako še ena javna stavba v občini Lendava prešla iz fosilnega goriva na obnovljivi vir energije. Občina Lendava se zaveda svojega poslanstva in podpira projekte, ki nimajo negativnih vplivov na okolje. Ta projekt pa je lahko tudi dober vzgled in vzpodbuda tako v lokalnem kot tudi v širšem prostoru.

Uredništvo