V Klubu slovenskih podjetnikov (SBC) podobno kot ugledni ekonomisti  ocenjujejo, da bo vlada s predvidenimi ukrepi ogroža razvoj in napredek podjetništva.

Z nameravanimi ukrepi se po mnenju podjetnikov vračamo v čase, ko delo ne bo več vrednota in kjer delovni ljudje ne bodo več spoštovani. V SBC pričakujejo, da bodo pogoji za podjetniško delovanje ostali vsaj enaki. S predvidenimi ukrepi nove vlade namreč ne kaže na to.

“V SBC smo proti temu, da se pogoji našega podjetniškega delovanja spreminjajo izključno zaradi maščevanja prejšnji vladi. To je politika razdiranja, ne pa svoboda, ki jo je obljubljala verjetna nova vlada,” so opozorili.

Pričakujejo tudi, da bo nova vlada še dodatno razbremenila plače zaposlenih in nadaljevanje ukrepov, ki jih je v smeri krepitve gospodarstva in splošne blaginje sprejela vlada v odhodu.

Bodoči mandatar je o podjetnikih v Odmevih izjavil, da nimajo pojma.

Na predvidene ukrepe so se odzvali tudi nekateri ekonomisti, ki opozarjajo na škodljive ukrepe na ekonomskem področju. Janez Šušteršič, sicer eden izmed najbolj priznanih slovenskih ekonomistov v svetu in nekdanji minister za finance, je za Siol povedal:

“Mislim, da je osnutek koalicijske pogodbe ekonomsko škodljiv. Ne samo za gospodarstvo, ampak tudi za ljudi. V njem je ogromno stvari, ki bodo zahtevale veliko dodatnih sredstev. Precej je napovedi nekih novih davkov, ki po moje niso premišljeni in ki bodo prizadeli tisti sloj prebivalstva, ki je to vlado izvolil, se pravi neki srednji sloj.”

Šušteršič ocenjuje, da bodo ljudje očitno na svoji koži začutili, da politika Goloba in Levice ni tisto, česar so si si želeli.

Po mnenju ekonomista Marka Pahorja je ekonomsko gledano parafirana koalicijska pogodba strank Gibanje Svoboda, SD in Levica veliko bolj leva in manj sredinska, kot bi na prvi pogled odražalo razmerje glasov strank, Mitja Kovač pa je nad vsebino koalicijske pogodbe naravnost šokiran in globoko razočaran.

M. Z.