Vložili več kot 2600 podpisov

V drugi polovici junija so poznavalci političnih razmer napovedovali, da nas jeseni lahko ob trojih volitvah čakajo še trije referendumi. Takrat smo neuradno izvedeli in o tem tudi poročali, da poteka zbiranje podpisov proti zakonu o vladi, ki povečuje število ministrstev, proti zakonu o RTVS in proti spremembam zakona o dolgotrajni oskrbi.

Jeseni na referendum

V Slovenski demokratski stranki so danes vložili nekaj več kot 6200 podpisov za začetek postopkov za razpis zakonodajnega referenduma o vladni noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija. Zakonu ostro nasprotujejo, saj bi le-ta po besedah poslanke SDS Alenke Jeraj pomenil “konec neodvisne RTVS”.

Alenka Jeraj (foto: sds.si)

Na današnji novinarski konferenci je Alenka Jeraj povedala, da so v DZ zakon obravnavali po nujnem postopku. Na ta način je brez javne razprave iz sprejemanja bila izključena civilna družba. Na današnji seji je zakonu nasprotoval tudi Državni svet.

Zakon državnemu zboru odvzema pravico do imenovanja. “Tukaj nas nekdo prepričuje, da izbranci ljudstva, ki smo izvoljeni in predstavljamo določeno število volivcev, ne smemo oziroma nismo usposobljeni, da bi sprejemali odločitve v zvezi z imenovanjem programskega sveta,” je izpostavila Jerajeva.

Vlada želi s predlogom novele na novo urediti vodenje, upravljanje in nadzor RTVS. Namesto sedanjega programskega in nadzornega sveta predlog uvaja enoten svet RTVS, ki bi štel 17 članov, vodenje pa bi prevzela štiri članska uprava.

Na Ministrstvu za kulturo so se na vložitev podpisov odzvali in na spletni strani zapisali, da je sprememba vodenja, upravljanja in nadzora RTV Slovenija nujna. Z zakonom  po njihovem mnenju popolnoma umikajo strankarsko politiko iz RTV Slovenija.

Če bi umik politike iz RTV SLO bila iskrena želja koalicijskih strank, ne bi Državni zbor kot eno od dveh nadomestnih svetnikov v Programski svet RTV SLO imenoval Alenke Sivka, ki je članica Gibanja Svoboda in je na listi te stranke tudi kandidirala za poslanko, a ni bila izvoljena.

Predsednica DZ bo v sedmih dneh po ustrezno vloženi zahtevi določila 35-dnevni koledarski rok, po katerem se bodo zbirali overjeni podpisi volivcev. Rok bo zaradi počitnic začel teči 1. septembra, za razpis referenduma pa bodo morali zbrati 40 tisoč podpisov.

M.Z.