Koronavirus kar 23 krat bolj smrtonosen od običajne sezonske gripe!

Foto: fb (JJ)

New York Times je pred dnevi objavil uradno ugotovitev, da je koronavirus (COVID-19) kar 23 krat bolj smrtonosen, kot navadna gripa. To je popoln preobrat glede na dosedanja poročanja, tudi slovenskih medijev. Predvsem pa skrbijo tudi zadnje informacije, ki prihajajo iz Italije, da so prenašalci te bolezni zagotovo tudi tisti, ki ne kažejo znakov okuženosti oz. bolezenskega stanja.

“Vedno smo trdili, da lahko tudi osebe brez simptomov prenašajo virus in okužijo druge. Trdilo smo tudi, da je popolna izolacija ljudi, ki prihajajo iz Kitajske, edini učinkovit način, da se izognemo širjenju virusa. Pa so nam dejali, da širimo preplah in da smo fašisti,” je dejal virolog  Roberto Burioni”

Skrbi izjava Roberta Burriona, virologa iz Italije, ki je svaril pred tem, da so prenašalci nevarnega virusa tudi ljudje, ki ne kažejo simptomov bolezni s koronavirusom. Prav slednje pa je skrb zbujajoče, saj bi to pomenilo, da so skoraj povsod po svetu ukrepi pred širjenjem epidemije bili nepopolni oz. ne pravšnji. Podobno izjavo, ki jo je poročal tudi Global Times, so podale kitajske oblasti. Sporočile so, da tudi negativni rezultat na koronavirus z nukleinsko kislino, ne pomeni, da človek ni okužen in da ne more okužiti drugega.

Ali so ukrepi vlade, ki opravlja tekoče posle pravšnji in ali so takšni, da potencialne prenašalce, ki ne kažejo znakov simptomov te bolezni vključujejo med ukrepe? Tega še ne vemo, se je pa na svojem fb profilu oglasil predsednik stranke SDS Janez Janša, ki  je zapisal, da od vlade, ki opravlja tekoče posle, Slovenci pričakujemo:

  1. takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost;
  2. ustanovitev nacionalnega kriznega štaba in vključitev vseh, ki lahko pomagajo, brez sektašenja;
  3. učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo;
  4. in sprotno seznanjanje javnosti z vsem v zvezi s koronavirusom.

To pa lahko pomeni le, da so razsežnosti težav širše in zahtevnejše, potrebni ukrepi pa še zdaleč ne popolni. Se bo v prihodnje kaj spremenilo?

Uredništvo