KPK zaznala korupcijska tveganja v poslu Občina Murska Sobota – Zgodba d.o.o.

Foto: Zajem zaslona

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaključila postopek v zvezi s poslovnim sodelovanjem mestne občine Murska Sobota s podjetjem Zgodba d. o. o.

Zaradi zaznanih korupcijskih tveganj je občini izdala priporočila za ravnanje v podobnih postopkih v prihodnje.

Spomnimo, da je pri soboškem županu Aleksandru Jevšku vse bolj ‘smrdelo’ na klientelizem in korupcijo, kakor je bilo prebrati v enem izmed prispevkov portala fokus (http://vfokusu.com/post/437232/pri-soboskem-zupanu-aleksandru-jevsku-vse-bolj-smrdi-na-klientelizem-in-korupcijo).

Takratni nadzorni odbor je namreč jasno zaključil o sporni praksi Mestne občine Murska Sobota, predvsem vodstva občine oziroma župana Aleksandra Jevška v primeru družbe Zgodba d.o.o. in projekta Ekspano. Jevšek je namreč “dal” posel svojemu strankarskemu kolegu Matevžu Frangežu, ki je samo par mesecev prej z bivšim direktorjem Večera Juretom Štrucem in bivšim direktorjem marketinga na Večeru Mitjem Blagajacem uszanovil firmo Zgodba d.o.o.

Sodelovanje je “skregano” z 9. členom notranjih navodil za oddajo javnih naročil in s 6. odstavkom 14. člena zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, je zaključil Nadzorni odbor občine.

Točno 18. junija 2015 je bila ustanovljena firma Zgodba d.o.o., že 4. avgusta 2015 pa so MO Murska Sobota poslali prvo fakturo. Sodelovanje ne temelji na javnem razpisu, temveč je bila Zgodba d.o.o. kot edina povabljena k sodelovanju. Z Zgodbo d.o.o. sta Jevšek in Đurov sodelovala ves čas, zadnje plačilo sega v predvolilni čas, v oktober 2018. Vse se je odvijalo preko naročilnic za pripravo različnih komunikacijskih izhodišč (tudi za županove uvodnike, ki so bili objavljeni v občinskem trobilu Soboške novine) in sklenjene pogodbe za komunikacijsko podporo pri projektih urbane strategije in projektu MS4future (v letu 2017). Zgodba d.o.o. naj bi dobila tudi naročilo, da mora pripraviti odgovore na pisanje o “umazanih rabotah Jevška in Đurova” je takrat zapisal portal v mesecu V FOKUSU v mesecu januarju. Kar dve leti sta pretekli do objave izsledkov!

KPK je tudi zaključila z nasvetom, kako naj občina (beri Jevšek) v prihodnje ravna. Toda, komisija se seveda ni lotila “mreže”, ki je bila spletena z namenom, da se SD strankarskemu kolegu Frangežu pomaga. Najprej preko občine, pozneje še preko zavoda, ki ga vodi Brigita Perhavec!

Uredništvo