Vsakdo prevzema delo in odgovornost za tisto, kar najbolj zna

Krajevna skupnost Mala Nedelja v Občini Ljutomer je zmagovalka 3. nacionalnega izbora za Najuspešnejše podeželsko skupnost, pod sloganom »Pogumno v prihodnost«. Majhna krajevna skupnost je s tem postala tudi nacionalni predstavnik in bo Slovenijo zastopala na 18. evropskem natečaju za Evropsko nagrado za razvoj podeželja in obnovo vasi za leto 2024.

Osemčlansko nacionalno komisijo je Mala Nedelja prepričala s povezovanjem ter sodelovanjem na vseh področjih v smislu razvojne naravnanosti. Vsakdo prevzema delo in odgovornost za tisto, kar najbolj zna, ob tem pa ne pozablja na ljudi in družbo okoli sebe.

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) natečaj v tej obliki in v izvedbi Društva za razvoj slovenskega podeželja (DRSP) organizira tretje leto. Nacionalni razpis za Najuspešnejšo podeželsko skupnost 2023 pod geslom »Pogumno v prihodnost« je bil objavljen septembra, prijavilo pa se je pet skupnosti (po abecedi): Krajevna skupnost Mala Nedelja (Občina Ljutomer) ter občine Dornava, Kozje, Loški potok in Markovci. Skupnosti so zelo raznolike, a prožne – tudi iz vidika novih smeri razvoja ter uresničevanja drugačnih idej.

MKGP bo v tem tednu nacionalnega zmagovalca uradno kandidiral za predstavnika Slovenije na natečaju na ravni EU, rok za oddajo prijave na evropsko raven je sicer konec februarja 2024. Poleti 2024 bo Slovenijo obiskala ocenjevalna komisija ARGE, končna odločitev na evropski ravni pa bo znana jeseni prihodnje leto.

Svečana razglasitev zmagovalca 3. nacionalnega izbora za Najuspešnejšo podeželsko skupnost bo potekala na 6. Slovenskem podeželskem parlamentu spomladi prihodnje leto na Koroškem.

Natečaj za Najuspešnejšo podeželsko skupnost je nacionalni natečaj v Republiki Sloveniji, zmagovalec pa postane nacionalni predstavnik na natečaju za evropsko nagrado za razvoj podeželja, ki jo razpisuje ARGE letos že osemnajstič zapored. ARGE je mednarodna institucija, ki v prvi vrsti državam kandidatkam oziroma mladim pristopnicam v EU pomaga pri celostnem in trajnostnem razvoju podeželja. Poleg različnih drugih strokovnih aktivnosti vsaki dve leti razpisuje natečaj za razvoj podeželja, ki ga v Sloveniji, v organizaciji MKGP, izvaja  DRSP.

M.Z.