“Kujamo v nedelo”!

Vir;Pixabay

Na morsko hrano ne smemo pozabiti tudi pozimi, ko so ribarnice polne svežih lignjev. Ribiči na Jadranu še kako poznajo pregovor, “da so lignji zime dar”. Poznavalka ribjih specialitet nam je za današnji prispevek “kujamo” v nedeljo prijazno ponudila recept, ki ga priporočamo za eno izmed prihodnjih nedeljskih kosil.

Lignji, polnjeni v zelenjavni omaki!

Potrebujemo naslednje sestavine: 800 g očiščenih lignjev, 100 g mesa klapavic, 80 g riža, 1 večjo čebulo, 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 2 dl zelenjavne osnove (ali navadne vode), 20 g moke, 2 stroka česna, šopek peteršilja in morsko sol.

Za zelenjavno omako pa potrebujemo: 2 dl paradižnika v koščkih, 100 g paprike, 150 g koromača, 100 g bučk, 1/2 čebule, 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 2 dl primorskega belega vina, morsko sol, zmlet črni poper (svež), 2 stroka česna in šopek peteršilja.

Priprava nadeva: Krake lignjev narežemo na čim drobnejše delčke, čebulo, česen in peteršilj pa drobno sesekljamo. Oljčno olje nato segrejemo v ponvi ter popražimo čebulo, v katero dodamo narezane lovke lignjev, meso klapavic, sol in poper. Dodamo še polovico sesekljanega česna in peteršilja in vse skupaj popražimo. Nato v posodo dodamo opran in odcejen riž, ga prelijemo z 2 dl zelenjavne osnove (ali vode) in sokom klapavic (če smo jih s pomočjo praženja na olju odpirali sami) ter kuhamo do zmehčanja riža (pozor, ne do razkuhanja).

Polnjenje lignjev: Lignje napolnimo z zgoraj pripravljenim nadevom in zapiranje odprtin lignjev z zobotrebci.

Priprava zelenjavne omake: Zelenjavo narežemo na drobne kockice, čebulo in česen pa prepražimo ter nato dodamo na kocke narezano pripravljeno zelenjavo in preostali peteršilj in česen. Kuhamo počasi in nekaj minut.

Pečenje lignjev in dušenje skupaj z zelenjavo: Sledi pečenje nadevanih lignjev na obeh straneh, ki jih nato dodamo k zelenjavi in vse skupaj še dušimo cca. pol ure (pokrito). Jed je tako pripravljena. Dober tek!

*Jedi se prileže tudi popečen krompir ali popečena polenta, je zapisano v časopisu Dnevnik

Uredništvo