Lendava postaja občina zelene prihodnosti in visoke kakovosti bivanja

Danes je Občina Lendava na prireditvi ob Dnevu čebelarskega turizma prejela naziv “Čebelam najbolj prijazna občina v letu 2023”, ki ga podeljuje Čebelarska zveza Slovenije.

Razglasitve in podelitve priznanj, ki je potekala v Ljubljani v sklopu tradicionalnega posveta ob Dnevu čebelarskega turizma, so se udeležili župan Občine Lendava Janez Magyar, predsednik Čebelarskega društva Lendava Štefan Cigut ter čebelarja Ivan Denša in Ludvik Bokan. Priznanja za prve tri uvrščene in kipec za “Čebelam najbolj prijazno občino v letu 2023” je podelil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Župan Janez Magyar se je ob prejemu priznanja zahvalil vsem čebelarjem v občini za izvajanje njihove plemenite dejavnosti ter izpostavil: »V Lendavi smo si zastavili cilj postati občina zelene prihodnosti in visoke kakovosti bivanja. Prejem tega naziva je potrditev, da smo na pravi poti in da so naša prizadevanja opazna ter cenjena tako s strani strokovnjakov kot tudi širše javnosti. S sodelovanjem z lokalnimi čebelarskimi društvi, spodbujanjem čebelarstva, varstva čebel ter izobraževanjem mladih generacij želimo prispevati k ohranjanju čistega okolja in spodbujanju trajnostne čebelarske dejavnosti. To priznanje je tudi motivacija za nadaljnje delo in še večje angažiranje na področju ohranjanja čebel in trajnostnega razvoja

Čebelarska Zveza Slovenije je letos, že trinajsto leto zapored, razpisala natečaj za čebelam najprijaznejšo občino v tekočem letu, katerega cilj je nagraditi in spodbujati dobro sodelovanje med lokalnimi skupnostmi in čebelarskimi društvi. Na natečaju so sodelovale občine, ki s svojimi dejavnostmi delujejo na področju ohranjanja čebel in okolja, ozaveščajo javnost o čebelah in čebelarski kulturni dediščini, sodelujejo s čebelarskimi društvi, spodbujajo ohranjanje čebelarske kulturne dediščine, razvoj čebelarske dejavnosti, apiturizmov, čebelarskih učnih poti in ostale čebelarske infrastrukture.

Tričlanska komisija je ocenila tudi ozaveščanje in sodelovanje občine z občani na način izvajanja projektov za ohranjanje čebel in ostalih opraševalcev, kot so sajenje medovitih rastlin, vzpostavitev zelenih površin, organizacija izobraževalnih dogodkov in objava člankov na temo čebelarstva v lokalnih glasilih in publikacijah.

Letos so se v ožji izbor za naziv čebelam najbolj prijazna občina uvrstile Mestna občina Ljubljana, občina Ravne na Koroškem in občina Lendava.

M.Z.