Letos osem državnih proslav

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji potrdila Koledar državnih proslav in prireditev v letu 2024, kot ga je pripravil Koordinacijski odbor za državne proslave in prireditve.

V letošnjem letu bo osem državnih proslav. Poleg petih praznikov, ob katerih tradicionalno potekajo državne proslave vsako leto, obeležujemo tudi 20. obletnico vstopa Republike Slovenije v Zvezo NATO, 20. obletnico vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo in 105. obletnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.

Prva letošnja državna proslava bo že čez nekaj dni ob slovenskem kulturnem prazniku v Cankarjevem domu v Ljubljani, državna proslava ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v zvezo NATO bo na Brdu pri Kranju, državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju bo v Črnomlju, državna proslava ob 20. obletnici vstopa Republike Slovenije v Evropsko unijo bo v Novi Gorici, državna proslava ob dnevu državnosti na Kongresnem trgu v Ljubljani, državna proslava ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Beltincih, državna proslava ob dnevu reformacije ter državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti bosta v Cankarjevem domu v Ljubljani.

V beltinskem parku so v minulih letih uspeli urediti oder, ki je namenjen večjim prireditvam, kot so vsakoletni mednarodni folklorni festival in tudi državna proslava ob prazniku združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki se v Beltincih odvija vsakih pet let.

M.Z.