Slovesno odprli lov s sokoli

Minulo soboto je v beltinskem parku potekalo že 14. svečano odprtje lova s sokoli v Pomurju in predstavitev sokolarstva, mi ga tradicionalno organizira Zavod za turizem, kulturo in šport Beltinci v sodelovanju s Sokolarskim društvom Pomurja in Slovensko zvezo za sokolarstvo in zaščito ptic ujed. 

(foto: arhiv ZTKŠ Beltinci)

Tudi letos bodo poleg slovenskih sokolarjev sodelovali gostje iz Avstrije, Italije in Hrvaške, tokrat se jim prvič pridružujejo še lovci s sokoli iz Belgije in celo iz daljne Mehike.

Marko Virag (foto: arhiv ZTKŠ Beltinci)

Navzoče je najprej pozdravil beltinski župan Marko Virag, član Sokolarskega društva Pomurja Dragan Zemljič pa je predstavil ptice ujede. Tokrat prvič v vlogi v. d. direktorja TZKŠ Beltinci je prisotne nagovoril tudi Dejan Klemenčič.

Dejan Klemenčič (foto: arhiv ZTKŠ Beltinci)

Predsednica Slovenske zveze za sokolarstvo in zaščito ptic ujed Vilma Alina Bezenšek je v nagovoru izpostavila, da je sokolarstvo ena najstarejših oblik lova, ki izvira iz Azije, v Sloveniji pa spada med eno izmed legalnih oblik lova.

Alina Bezenšek (foto: arhiv ZTKŠ Beltinci)

Lov je uradno odprl predsednik Sokolarskega društva Pomurja Andrej Pirman.

Andrej Pirma (foto: arhiv ZTKŠ Beltinci)

V kulturnem programu so nastopili Prekmurski rogisti in Mateja Gaber iz Filozofske fakultete v Ljubljani, ki je prebrala svoje prevode srednjeveške pesmi o sokolih.

Prekmurski rogisti (foto: arhiv ZTKŠ Beltinci)

 

M.Z.