Sodelovali so tudi otroci

V spomin na čase ročnega ličkanja koruze je Kulturno društvo Rdeči zvonček Nedelica v občini Turnišče v soboto, 1. oktobra, na Kovačevi domačiji v Nedelici pripravilo prireditev ličkanja koruze.

Kovačeva domačija iz leta 1877, nekoč po domače pri Mlinarjevih, je s slamo pokrita in je pravi prekmurski biser panonskih hiš, ki jo upravljata zakonca Štefan in Vesna Kovač iz Ljubljane, sicer tudi člana Kulturnega društva Rdeči zvonček Nedelica.

Tudi letos so v goste povabili Kolesarski kluba Varaški šujstri iz Turnišča, Pohodno kolesarsko društvo Pedal Gomilica, Kulturno društvo Gomiliški degaši in Kolesarski klub Dimek iz Beltincev. Družina Tkalec iz Nedelice je na njivi pridelala domačo koruzo, katero so člani društva nekaj dni prej ročno potrgali in jo s kmečkim vozom pripeljali na kmečko gumno na Kovačevo domačijo.

Pri opravilu so sodelovali tudi otroci iz Nedelice, ki so podoživeli nekdanji čar dela na kmetiji. Med ličkanjem koruze so člani društva s pletenimi košarami na kmečki voz nosili koruzo, katero bo družina Tkalec v koruznjaku posušila in jo namenila za krmljenje domačih živali.

Vse, ki so udeležili ličkanja koruze so organizatorji po končnem opravilu tudi pogostili z domačimi jedmi in pecivom iz koruzne moke.

M.Z.