Fazani, zajci in fazanke. Več kot 150 živali je bilo ujetih na »protokolarnem« lovu, ki so ga 4. novembra leta 1962 izvedli politični funkcionarji v Beltincih. Udeleženci so uspešen lov zaključili z malico in večerjo v vili Fazan in soboškem hotelu Zvezda.

Že ustaljen sistem lova in lastništva je na slovenskih tleh prekinila 2. svetovna vojna. Komunistična partija, ki je po vojni prevzela oblast, je leta 1947 sprejela Zakon o lovu in vso divjad razglasila za državno last. Država je prevzela tudi vodenje lova kot gospodarske panoge. V kasnejših letih so pravico do lova in organiziranja društev dobili predvsem tisti, ki so bili blizu oblasti.

Medtem ko je prekmursko prebivalstvo v tistih časih živelo zelo skromno in celo v pomanjkanju, se je takratnim družbeno-političnim veljakom “lepo godilo”. Tednik Demokracija je v izdaji 27. januarja razkril nekatere dokumente Ljudske skupščine Republike Slovenije, ki kažejo, kako bogate so bile lovske zabave komunističnih funkcionarjev.

Ti so zašli tudi v naše kraje, kjer so 4. novembra 1962 v Beltincih med lovom ujeli 124 fazanov, 16 zajcev in 24 fazank. Dokumenti razkrivajo, da so na pogostitvi po lovu bili prisotni tudi družbeno-politični predstavniki okraja Murska Sobota in občine Beltinci. Tedanji eliti so bili naši kraji zelo všeč, zato so predlagali, da bodo v bodoče »vsi lovci« prenočili v hotelu Zvezda.

Hotel Zvezda je bil za tedanji čas praktično in sodobno urejen, sobe pa so bile tople. Ob tem so funkcionarji svoje avtomobile lahko parkirali kar na parkirišču pred hotelom. Strošek lova je poravnal protokol izvršnega sveta Ljudske skupščine Republike Slovenije.

V današnjih časih določenega politika zaradi “šenkane kave” ali malice malodane pribijejo na križ. Takoj se vključi Komisija za preprečevanje korupcije in raziskuje, za koliko je bila oškodovana država. Transparentnost je pogoj za dobro poslovanje tako vsake gospodarske družbe, kakor tudi države. A kaj, ko so o preglednosti javnih financ najbolj polna usta ravno tistih, ki ob takšnih dejstvih zamahnejo z roko, ali pa se jim celo stoži po tistih lepih časih.

M. Z.