Marihuana manj škoduje zdravju možganov kot alkohol!

V zadnjih letih so se, vzporedno s postopno legalizacijo marihuane v mnogih državah, razmahnile številne raziskave, ki preučujejo potencialni blagodejni ali škodljivi učinek slednje. Je pa v nedavni raziskavi Thayerjeva s sodelavci (1) dokazala, da je marihuana v primerjavi z alkoholom manj škodljiva zdravju možganov.

Opisani številni škodljivi in blagodejni učinki marihuane!

Opisani so bili številni škodljivi in blagodejni učinki marihuane. En bolj znanih škodljivih učinkov je povečano tveganje za razvoj psihoze pri mladostnikih, marihuana pa naj bi v primerjavi s kajenjem cigaret imela še bolj škodljive učinke na srčno-žilni sistem. Redni uživalci marihuane imajo 3x večjo verjetnost, da umrejo za posledicami visokega krvnega tlaka v primerjavi s kontrolami.

Po drugi strani pa imajo po nekaterih raziskavah kanabinoidi, ki so aktivna sestavina marihuane, blagodejen učinek pri preprečevanju migrene, zdravljenju povišanega mišičnega tonusa pri multipli sklerozi, zdravljenju nekaterih vrst epilepsije, uživanje marihuane pa naj bi krepilo tudi spolno slo.

Marihuana vs. alkohol?

Znanstveniki Univerze v Coloradu so pregledali večje raziskave, ki so v preteklosti preučevale učinke alkohola in marihuane ali konoplje na možgane. Izsledki njihove raziskave so bili objavljeni v visoko indeksirani reviji Addiction.

Večina dozdajšnjih raziskav je ugotavljaja povezavo med rednim uživanjem alkohola in dolgotrajnimi strukturnimi spremembami bele in sive možganovine, kar pa za uživanje marihuane ni bilo ugotovljeno. Siva možganovina je tkivo na površini možganov, ki je v glavnem sestavljeno iz teles živčnih celic. Bela možganovina je globlje tkivo, ki vsebuje mielinizirana živčna vlakna, ki prenašajo električne impulze drugim celicam in tkivom. Postopno zmanjševanje prostornine bele in/ali sive možganovine vodi do izgube celovitosti in okvare v delovanju možganov.

Raziskava vključevala posnetke možganov 853 odraslih oseb in 439 najstnikov!

Raziskave je vključevala posnetke možganov 853 odraslih, starih od 18 do 55 let in 439 najstnikov, starih med 14 in 18 letom starosti. Uživali so različne količine alkohola in marihuane.

Ugotovili so, da je bilo uživanje alkohola, zlasti pri odraslih, ki so pili že vrsto let, povezano z zmanjšanjem prostornine sive in bele možganovine. Uživanje marihuane ni imelo vpliva na strukturo možganov pri najstnikih in odraslih. Na podlagi teh ugotovitev raziskovalci verjamejo, da je alkohol v primerjavi z marihuano bolj škodljiv za zdravje možganov.

Marihuana ima gotovo tudi nekaj negativnih posledic, ki pa ne dosežejo negativnih posledic prekomernega pitja alkohola. Raziskave o blagodejnih učinkih so si do določene mere nasprotujoče. Potrebne bodo nadaljnje raziskave, zaenkrat pa se vsesplošna uporaba marihuane ne sme svetovati.

T.P.

  1. Thayer RE, YorkWilliams S, Karoly HC, Sabbineni A, Ewing SF, Bryan AD, et al. Structural neuroimaging correlates of alcohol and cannabis use in adolescents and adults. Addiction. 2017 Jun 23;112(12):2144–54. Available from: https://doi.org/10.1111/add.13923