16. mednarodno tekmovanje harmonikarjev v Begunjah

V Begunjah na Gorenjskem je ta konec tedna potekalo 16. mednarodno tekmovanje harmonikarjev za nagrado Avsenik 2023. Tekmovanja se je udeležilo rekordno število tekmovalcev. Z diatonično harmoniko je tekmovalo 98 harmonikarjev, s klavirsko pa 22. Vsak tekmovalec je pred občinstvom in strokovno žirijo v sestavi Slavko Avsenik ml. (predsednik), Igor Podpečan in Lorenz Pichler odigral eno Avsenikovo skladbo po lastni izbiri in eno obvezno, ki jo je v razpisu navedel organizator.

Prva tri mesta med izvajalci z diatonično harmoniko so zasedli 1. Gašper Komac (99,33 točke), 2. Ambrož Goličnik (98,90 točke) in 3. Žiga Hriberšek (98,83 točke).

Najboljši izmed tekmovalcev s klavirsko oz. kromatično harmoniko je po oceni strokovne žirije bil Jakob Tojnko (99,00 točk), 2. mesto je zasedel Sven Šarlah (98,50 točke), 3. mesto pa Svit Lešek (98,17 točke).

(foto: avsenik.com)

Posebno nagrado Založbe Avsenik je za najboljšo izvedbo obvezne skladbe po mnenju žirije prejel Gašper Komac, ki je bil z največ osvojenimi točkami tudi absolutni zmagovalec tekmovanja.

Tekmovanja sta se udeležila tudi dva pomurska mlada harmonikarja. Lukas Gumilar, ki obiskuje pouk diatonične harmonike na Glasbeni šoli Beltinci je za osvojenih 97,33 točke prejel ZLATO PRIZNANJE, njegov mentor pa je Dejan Raj.

(Lukas Gumilar in Dejan Raj (foto: osebni arhiv L.G.)

Učenka Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer Brigita Kermek je za 95,50 točke s klavirsko harmoniko prav tako prejela ZLATO PRIZNANJE, njen mentor pa je Janez Munda.

Brigita Kermek in Janez Munda (foto. osebni arhiv)

Vse rezultate udeležencev si lahko ogledate TUKAJ.

M. Z.