Med 10. in 23. januarjem 2022 je potekala vseslovenska akcija Varno brez telefona. V tem času so pomurski policisti poostreno preverjali, ali med vožnjo telefonirate oz. uporabljate druge naprave (tablice, prenosni računalniki, slušalke), in ugotovili 131 kršitev. Uporaba mobilnih telefonov je nevarna. Zmanjšuje zbranost voznika in s tem pa povečuje možnost nastanka prometnih nesreč.

 

Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu.

Različne mednarodne raziskave najpogosteje navajajo štiri glavne skupine motilcev, ki med vožnjo odvračajo pozornost. Najvišje se pogosto uvršča prav uporaba mobilnega telefona:

1. mobilni telefoni (interakcije na družbenih omrežjih, snemanje, fotografiranje, pošiljanje sporočil, e-pošte, pogovori)

2. prilagajanje nastavitev vozila (radio, klimatska naprava, druge nastavitve v vozilu)

3. prehranjevanje in kajenje

4. osebna nega (česanje, ličenje …)

Raztreseni vozniki, ki niso osredotočeni na dogajanje na cesti in ob njej, predstavljajo visoko tveganje za nastanek prometne nesreče. Tudi nevroznanstveni poizkus, ki ga je Agencija za varnost prometa izvedla v realnem cestnem okolju leta 2017, je pokazal, da so voznikovi možgani med vožnjo ob sočasni uporabi telefona bistveno bolj obremenjeni. Oči cesto sicer gledajo, toda možgani tega “ne vidijo”, saj je vidni korteks bistveno zmanjšan.

Kaj vse se lahko zgodi ob takšni vožnji “na slepo«” že v petih sekundah, kolikor traja povprečno ukvarjanje s telefonom? Pri 50 km/h ob visokem tveganju za nastanek nesreče prevozimo več kot 70 metrov. Vožnja je kompleksna aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost.

V policiji in agenciji zato svetujejo, da v primeru nujne uporabe mobilnega telefona ustavite na primernem mestu zunaj vozišča in pot nadaljujte šele, ko končate s pogovorom.

Poleg preventivnih ukrepov tudi strožje kazni

V skladu z zakonskimi spremembami, ki so začele veljati sredi avgusta lani, je za uporabo mobilnega telefona med vožnjo za voznike motornih vozil po novem predpisana globa 250 evrov ter 3 kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in ostala lahka motorna vozila), pa globa za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

M. Z.

vir: policija.si