V letu 2024 ne gre pričakovati niti redne uskladitve subvencij z inflacijo

Kljub obljubi, da se bo znesek subvencije ob koriščenju študentskega bona za obrok letos zvišal na 4,5 evra, se to ne bo zgodilo. Država trenutno prispeva 3,86 evra in tako bo tudi v bodoče.

Študentski boni, do katerih je upravičeno nekaj več kot 51 tisoč aktivnih študentk in študentov, so po podatkih Študentske organizacije Slovenije (ŠOS)na voljo pri 310 gostinskih ponudnikih, katerih število pa se je zaradi vse višjih stroškov v desetih letih znižalo iz 700 na 310.

Zaradi osipa ponudbe so na Ministrstvu za delo, družino in socialne možnosti ob z letošnjim letom gostincem omogočili, da lahko za študentski obrok skupno zaračunajo do 9 evrov, kar pomeni, da študentje ob subvenciji v višini 3,86 evra za obrok pri ponudnikih z najvišje postavljenimi cenami doplačujejo tudi po več kot 5 evrov.

Glede na izjave finančnega ministra, da se v letu 2024 transferji posameznikom in gospodinjstvom ne bodo usklajevali, ne gre pričakovati niti redne uskladitve subvencij z inflacijo. Na ministrstvu za delo pa v skladu z napovedmi preučujejo možnost uvedbe javnih študentskih menz, kar potrjuje, da se resnično približujemo situaciji, ki smo se ji v devetdesetih letih plebiscitarno odrekli. 

Slovenski sistem subvencionirane študentske prehrane v tujini sicer velja kot primer dobre prakse, ki trenutno nima boljše alternative. Bomo zrušili še tistih nekaj dobrih stvari, ki smo jih zgradili po letu 90 in se vrnili v svinčene čase,?

M.Z.