Mladim nujno nasproti, če ne, bomo na slabšem vsi!

Vir:Pixabay

Cilj aktivne politike zaposlovanja, ki ga zasledujejo uspešne države, je imeti med delovno aktivnimi osebami čim več svojih prebivalcev. Če so med temi vse generacije in nobena nima posebnih težav glede hitrega “odhoda” med zaposlene, je to ena najbolj zdravih družb, z odličnim medgeneracijskim sodelovanjem. Če težav z zaposlitvijo nimajo mladi, so na boljšem vsi. Žal v RS zaradi različnih interesov vplivanja na politiko delovanja Vlade RS in siromašenja proračunskih sredstev za te interese, puščamo na cedilu mnogo ljudi, ki kot edino rešitev vidijo zaposlitev “čez mejo”. Še posebej odhajajo mladi.

Mladi nimajo izbire, ker imajo vse informacije, priložnosti iščejo in najdejo izven RS!

Takoj po zaključku šolanja na vseh stopnjah pridobljene izobrazbe, bi se morali mladi čim prej vključiti med aktivne prebivalce in si ustvarjati svoj dom, družino…Če trg dela na strani povpraševanja išče sposobne kadre, je prihodnost mladih varnejša, če pa država odgovorno pride nasproti mladim še z drugimi ukrepi, pa so to dodatni vzvodi, da bodo mladi z veseljem ustvarjali v svoji državi. Možnosti vsekakor so, najsi bo to na področju oprostitev plačevanja prispevkov ob zaposlitvi mladih za določen čas, subvencij za večštevilčno družino pri najemu stanovanj, najemu kreditov, oprostitev plačila davka ob nakupu vozila ipd. Predlagani ukrepi imajo učinke in so nujno potrebni, saj nam letno v različne države priložnosti začasno ali stalno odide čez 8.000 mladih letno. 

Odhod mladega izobraženca je nevarna in boleča izguba za državo, zato ni opravičila za povprečen pristop aktualne politike.

Vsak odhod mlade potencialno zaposljive Slovenke ali Slovenca je boleč in za prihodnost RS nevaren, družba, ki pa na trgu dela izgublja tako pomemben in potreben kapital pa nima nobene prihodnosti. Če je med 8000 mladimi, ki letno zapustijo RS kar 40% visokoizobraženih med temi pa več kot 300 magistrov in doktorjev znanosti, ni opravičila za prepočasen odziv in iskanje rešitev Vlade RS.

Mladi so priložnost za boljše čase RS, zato morajo na volitve in oddati svoj glas!

Mladi v času volitev ne prihajajo na volišča, kot, da več ne zaupajo nikomur. Toda, samo s svojim glasom resnično prispevajo k spremembam, zato je še kako pomembno in potrebno, da s svojim glasom dajo priložnost vsebini, programu in rešitvam, ki rešujejo njihove težave. Ker brez mladih ni najlepšega nasmeha družbe, je napočil čas, da priznamo in naredimo vse, da mladim zagotovimo priložnost in prihodnost, ki jim pripada, doma v Sloveniji. Vsak ukrep, ki bo reševal njihove težave pa je ukrep, ki bo reševal težave vseh starostnih skupin za skupno blaginjo.

Uredništvo