Reka Mura ne ločuje, temveč združuje

Župan Občine Lendava Janez Magyar in župan mesta Murskega Središća Dražen Srpak sta minulo soboto v sklopu dogodka »Tek miru« s simbolnim dejanjem okrepila prijateljstvo in sodelovanje med sosednjima občinama ter spomnila na svetovnega mirovnika in aktivista Sri Chinmoy-a. .

Županu Magyarju so se pri teku pridružili tudi udeleženci vadb v okviru projekta Lendava zdravo mesto, ki ga organizira Športno in turistično društvo Gibko Lendava in mladi nogometaši NK Nafta 1903. Tekači so se na sredini mostu srečali z županom Murskega Središća, hrvaškimi tekači in podporniki projekta ter skupaj obeležili dogodek prijateljstva in povezovanja.

Z odkritjem table na sredini mostu čez reko Muro, je most, ki povezuje Lendavo z Murskim Središćem od minule sobote razglašen za Most miru in s tem tudi Spomenik miru Šri Činmoja.

Ob odkritju table na sredini mostu je župan Janez Magyar izpostavil, da reka Mura ne ločuje, temveč združuje. Lendavo in Mursko Središće sicer povezujejo mnoge vezi, od nacionalnih v preteklosti do družinskih v sedanjosti. Poudaril je dolgoletne prijateljske odnose med občinama ter dejstvo, da meja nikoli ni ločevala, temveč je vedno služila kot priložnost za sodelovanje in krepitev vezi med obema mestoma. »Filozofija Šri Činmoja pa nas spominja, da lahko mir dosežemo le skupaj, da je sodelovanje močnejše od delitve in da je prijateljstvo vrednota, ki nam daje moč za premagovanje ovir«, je dejal Magyar.

Župan Murskega Središča Dražen Srpak je poudaril, da so bili mostovi na tem mestu skozi zgodovino večkrat porušeni v vihri vojn in spopadov, nikoli pa nikomur ni uspelo uničiti prijateljstva med ljudmi z ene in druge strani reke Mure, zato je bil most vedno znova zgrajen.

Globalni projekt Tek miru je leta 1987 v duhu ljubezni, harmonije in enosti, ustanovil filozof in vizionar miru Sri Chinmoy. V 36-ih letih so tekači s plamenico obiskali že 155 držav in pri tem skupno pretekli več sto tisoč kilometrov. Mednarodna ekipa tekačev prečka takšne in drugačne meje in tako povezuje šole, različne organizacije, skupnosti in ljudi iz vseh področij življenja ter promovira mir, prijateljstvo in harmonijo.

M.Z.