Mursko Soboški svetniki vse manj verjamejo v projekt “Vrata v Pomurje”!

Vir: www.mgrt.si

Od največjega projekta, na katerega je stavil Mursko Soboški župan Jevšek in ga poimenoval “Vrata v Pomurje” (EXPO), se glede na razpravo na četrtkovi seji mestnega sveta vse bolj distancirajo še nekateri svetniki koalicije. Ko so končno “na mizo” dobili Investicijski program in imeli možnost, da se podrobno o projektu informirajo, je navdušenje skoraj zbledelo! Se s tem želijo oprati svoje odgovornosti, ki so jo že storili s podporo k dodatnemu zadolževanju za projekt in s prstom pokazati, da gre za projekt župana?

Investicija cca. 4.7 MIO EUR, potrebni povprečni letni prihodki za nemoteno poslovanje 400.000 EUR!

Če je še pred enim letom na podlagi uradnih izjav (in “lobiranj” župana Jevška za “regijski” projekt EXPO) in uradnih dokumentov MOMS (Mestne občine Murska Sobota) v dokumentu Celostne teritorialne naložbe – CTN, ki si ga lahko ogledate na: http://www.murska-sobota.si/sites/default/files/datoteke/MOMS%20-%20Projekti%20CTN%20-%20Prezentacija.pdf, projekt stal 2,6 MIO EUR, je danes znano, da bo občina zanj odštela kar 4.7 MIO EUR. Župan Jevšek in njegova ekipa so torej “udarili mimo” za kar 2.1 MIO EUR, kar smo že pisali v našem prispevku, ki si ga lahko preberete na: http://pomurske-novice.si/zupan-jevsek-za-projekt-expo-vrata-v-pomurje-udaril-mimo-za-vec-kot-2-mio-eur/ To pa lahko pomeni le, da v času, ko se je o projektu odločalo pri ministru Počivalšku, MOMS ni razpolagala s kvalitetnim Investicijskim programom oz. ga sploh ni imela. Kot vemo, je župan Jevšek, še preden je prišlo do javnega razpisa na ministrstvu, za javnost že dal izjavo, da EXPO prihaja v Mursko Soboto. Jasno seveda je, da so dogovori potekali “pod mizo”, zato izjava Počivalška ob polaganju temeljnega kamna (julij 2016) v Murski Soboti, da so med še štirimi zainteresiranimi izbrali MOMS: “Ker je zelo dobro pripravila projekt in že zagotovila potrebno zemljišče in denar, hkrati pa v to vključuje tudi druge pomurske občine in se čezmejno povezuje” nima verodostojnosti.

Projekt je postal nevaren, občino zadolžil čez 80% zgornje meje dovoljene zadolženosti, na letni ravni rabi čez 400.000 EUR prihodkov!

Dokument “Investicijski program”, ki ga je pripravilo Ljubljankso podjetje SL Consult d.o.o., in nosi datum september 2017, naše trditve o stihijskem pristopu “občinarjev” le potrjujejo. Projekt se je podražil za več kot 2 MIO EUR, zato je svetnike postavil pred dejstvo, da so občino dodatno zadolžili. Nevaren je, saj za nemoteno poslovanje letno potrebuje čez 400.000 EUR prihodkov, in bi se naj “financiral sam”. Torej, da bo vse letne stroške nadomestil z lastno ustvarjenimi prihodki iz kar 40.000 prodanih kart (obiski), najemom za potrebe gostinskega lokala v višini 12.000 EUR/leto in najemom objekta za razne dogodke (konference…) 300 EUR/dogodku. Še bolj nevaren pa je, da so mu obrnile hrbet ostale pomurske občine, ki niso pristopile k (so)financiranju projekta (kot sta trdila Poćivalšek in Jevšek, da projekt vključuje tudi pomurske občine), zato je težko pričakovati, da si bodo glede delitve stroškov premislile v prihodnje. In upravljavec objekta! RC Murska Sobota, ki bo za ta primer dodatno zaposlil devet ljudi, s cca. 100.000 EUR kapitala v letu 2016, 3.553 EUR presežka prihodkov nad odhodki in v 100% lastništvu Mestne občine Murska Sobota. Ponovno nevarno, saj je občina z odločitviijo, da RC upravlja z objektom, v celoti prevzela vsakršno “izgubarstvo” (rdeče številke) na svoja pleča. MOMS je namreč v skladu z odlokom o ustanovitvi RC Murska Sobota edini ustanovitelj in v primeru izgube dolžna “kriti” tudi negativno stanje poslovnega leta.

Bog nam pomagaj občanke in občani občine Murska Sobota, potrebovali jo bomo! Bog pomagaj tudi direktorju RC Murska Sobota!

B.P.