Murskosoboški Expano, kaj so vam zamolčali oziroma, kaj niso želeli, da izveste (prvi del)

Vir: www.mgrt.si

Kaj bi najmanj občani Občine Murska Sobota o projektu Expano (Vrata v Pomurje) morali vedeti in kaj si je murskosoboška oblast želela, da vedo? Zagotovo bi morali vedeti, kaj vse jim je občinska oblast ob Soboškem jezeru ponujala, kaj so (pri)dobili, koliko vse to je stalo in kaj to za občinsko “malho” (beri proračun) pomeni v prihodnje. Vse to bomo razkrili v tem in prihodnjih ponedeljkovih prispevkih.

Začelo se je v začetku leta 2016, prva izjava župana Jevška 20.1.2016

Pa se vrnimo v leto 2016, v leto, ko župan Jevšek po vsej verjetnosti od strankarskega SD kolega Dejana Židana prejme klic: “Sandi, v Mursko Soboto ti peljemo Expo, objekt, s katerim se je Slovenija (preberi na povezavi) v Milanu predstavljala pod sloganom “»Čutim Slovenijo. Zelena. Aktivna. Zdrava.« “Dobiš ga zastonj!”, se je verjetno slišalo na drugi strani. Tega preprosto ni moč zavrniti, to bo zgodba o uspehu, pa se je verjetno razveselil murskosoboški župan. Pade odločitev in župan se odloči za prvo izjavo za javnost!

Prva preuranjena izjava Jevška za javnost se zgodi 14.1.2016: “Imam ustna zagotovila, da v Mursko Soboto prihaja objekt Expo; tako spletni portal sobotainfo.In še: “Za dokončno odločitev je potreben sklep Vlade Republike Slovenije ter: “Paviljon Expo bo služil predvsem kot »Vrata v Pomurje«, vsebine bodo namenjene promociji turizma na območju vseh 27 občin, Porabja in drugih čezmejnih parterjev. Paviljon bo nedvomno postal pomembno stičišče turistične ponudbe celotne regije in jo dvignil na višjo raven. Manjši del bo namenjen tudi za predstavitev arheološke zbirke”

Veselje je seveda neizmerno, dokumentacije ni nobene, padajo prve izjave, kaj vse bo na območju jezera nastalo. Sledi pa prva sprememba. Za projekt se nameni 1.02 MIO EUR.

Vir: na povezavi murskosoboškega proračuna za leto 2016 (ta se je v prvi obravnavi sprejemal 4.2.2016) je ugotoviti, da je v proračunu občine že zaznati prvo spremembo projekta glede na izjavo Jevška. Namesto 0.5 MIO EUR se sedaj vrednost projekta spremeni na 1.020.000 EUR. In zapis pod obrazložitvijo splošnega dela proračuna (glej stran 35): “Največja po znesku planirana investicija v proračunu je projekt Regijski promocijski center (objekt Expo). V letošnjem letu je planirana postavitev ter izvedba fasade (1.020.000 EUR)”.

Razkrivamo prvo afero v mesecu februarju 2016 in prvo zamolčano dejstvo, ki jo je že objavil spletni medij sobotainfo glede neuporabnost lesene fasade

  • Izjava Jevška je preuranjena in nevarna za kar dva ministra. Židana, ker je lobiral za strankarskega tovariša in Počivalška, ker je temu sledil. Sledi zaplet in “prilagoditev” postopkov. “Dobitnika paviljona (čeprav je ta že bil obljubljen Murski Soboti) bomo izbrali z razpisom – agencija Spirit ga je objavila danes” (gre za datum 25.2.2016)
  • Lesena fasada ni za uporabo! Upravljavec prevzame paviljon v upravljanje v stanju, v kakršnem bo prepeljan iz lokacije v Milanu v Slovenijo. S prenosom upravljanja prevzame vse stroške, ki so kakorkoli povezani z objektom in realizacijo projekta (skladiščenje, prevoz do nove lokacije, ponovna postavitev…). Pri tem upravljavec prevzame jekleno konstrukcijo, konstrukcijske elemente, pohištvo, elektro inštalacije, strojne inštalacije, notranja vrata in senčila na fiksnih stenah. Velja opozoriti, da pri tem lesena fasada, ki prekriva velik del zunanjosti paviljona, ni element, ki bi ga bilo možno ponovno uporabiti.

Drugi del prispevka Murskosoboški Expano, kaj so vam zamolčali oziroma, kaj niso želeli, da veste, bomo objavili v ponedeljek 31.5.2020.

Uredništvo