Na izredni seji Državnega zbora o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije Covid-19

Na včerajšnji izredni seji o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu in višjih povprečninah občinam

Poslanke in poslanci so na včerajšnji izredni seji Državnega zbora obravnavali predlog zakona o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije Covid-19, ki ga je pripravila vlada. Predsednik vlade Janez Janša je izpostavil, da drugi “proti korona” paket odpira 2-milijardno kreditno linijo, poleg zagotovitve likvidnosti podjetjem pa prinaša tudi višje povprečnine občinam.

Zagotovitev dodatne likvidnost za poslovne, gospodarske subjekte in posameznike, ki se ukvarjajo z gospodarsko dejavnostjo in dvig povprečnine za občine, ki so v času epidemije odigrale izjemno pomembno vlogo

Zagotovitev dodatne likvidnosti slovenskemu gospodarstvu se sprejema, da delodajalci ne bodo posegali po ukrepih, kot so zapiranje proizvodnje, ki je še perspektivna, da ne bodo odpuščali zaposlene oz. da ne gredo v neke ukrepe, v katere bi bili kratkoročno prisiljeni, že srednjeročno pa bi lahko povzročili zelo veliko škode, je na izredni seji pojasnil premier. Ob tem pa je Janša opozoril, da ne more povedati ali bodo ukrepi dovolj za kratkoročno in srednjeročno reševanje težav. “Ali bo to srednjeročno in dolgoročno dovolj, glejte, odgovora na to vprašanje nima nihče v tem trenutku. Odvisno je predvsem od tega, kako bodo dokončno ocenjene posledice te epidemije in teh končnih ocen trenutno nima nihče”, tako Janša.

Višje povprečnine občinam

Je pa v sklopu včerajšnje izredne seje Janša razložil tudi o višjih povprečninah občinam, ki niso sredstva za odpravljanje posledic korone ampak so to sredstva, ki jih občine potrebujejo za normalno življenje. V nadaljevanju pa, da bodo vse stroške, ki so občinam nastali zaradi spopadanja z epidemijo, v okviru danih realnih možnosti zagotovili naknadno.

Sicer pa je Janša spregovoril še o informaciji zadnje videokonference evropskih voditeljev, kjer so padale zelo različne ocene glede posledic, ki jih bo prinesla epidemija Covid-19. Države, kot je povedal, so v različnih položajih, različno prizadete, čeprav vsi govorijo, da gre za simetrični šok. Ocene so padale od 5 do 15 % padca bruto domačega proizvoda v Evropi.

Uredništvo