Znebili se bodo kar 19 “družbeno-moralno oporečnih” 

Na včerajšnji seji je Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) sprejel spremembe statuta javnega zavoda, ki med drugim ukinja informativni program drugega programa Televizije Slovenija (TVS) in uvaja spremembe, ki jih je naložila novela zakona o RTVS. Rajko Gerič, ki je trenutno odgovorni urednik na drugem programu, je ponovno opozoril, da je določba nezakonita, saj za veljavno sprejeto odločitev šteje, če zanjo glasuje večina id štirih članov uprave in ne zgolj predsednik uprave in najmanj en član.

Kljub temu, da je Tomaž Kregar s strani programskih delavcev v uredništvu prejel 64,1%, bo za odgovornega urednika razvedrilnega programa uprava imenovala Maria Galuniča, ki ga je predlagala direktorica TVS Ksenija Horvat. Ker le-ta ni prejel pozitivnega mnenja večine, je moral soglasje k imenovanju dati svet zavoda.

V veliko medijih smo v zadnjih dneh zasledili, da se je po več kot 40 letih novinarskega dela upokojila znana novinarka in televizijska voditeljica Vida Petrovčič. A včeraj se je oglasil nekdanji generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc, ki trdi, da to ni res.

“Ona je ena izmed 19 zaposlenih na RTV, ki jih je uprava z njihovim soglasjem razglasila za tehnološki višek in jim dodelila namesto treh kar deset plač. To je resnica. Ali njihovega delovnega mesta RTV ne potrebuje več, ali zanje niso mogli najti drugega delovnega mesta znotraj celotne RTV,” je na svojem profilu na Facebooku zapisal nekdanji generalni direktor RTV Slovenija.

Kadunc je bil tudi sicer kritičen do sedanjega vodstva RTV Slovenija, ki po njegovem mnenju zgolj za politično obračunavanje troši denar, ki bi ga med drugim krvavo potrebovali v programa ARS za namen umetniške produkcije.

M.Z.